MARS 2023

Vad skulle du ge för att i förväg kunna förutse hur ett team kommer att leverera och prestera? Lyssna på vårt webinar!

Vi diskuterar hur du bättre tar hand om potentialen i din organisation och kan förbättra beslutsprocessenmaxa leveranskraften i ditt team, samtidigt som du bygger en starkare företagskultur.

Att ta fram planer är relativt lätt, men att få det att hända är svårare. Genom att öka din kunskap om teamets styrkor och preferenser och hur de kommer att agera, får du en stor förutsägbarhet i hur ditt team kommer att leverera och kan säkerställa att era satta planer verkligen genomförs.

Gå in på webinaret on-demand HÄR >>

"Det är viktigt för mig att ge mycket utrymme och tillit, att mina medarbetare kan prova sig fram och att vi inte sätter så starka värderingar i om det blir misstag. Det är misstagen man lär sig av"

Madelene Törnblom är vd och grundare av Maya Delorez AB, som nyligen fått utmärkelsen Årets Unga VD.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har nu.
Allt började när jag var 20 år och ville göra min egen grej. Jag har alltid älskat hästar och ridsporten och tyckte att ridkläderna kunde förbättras. Jag visste att det var detta jag ville göra och jag ville att det skulle bli något stort. Därför grävde jag ner mig och ägnade all min vakna tid för att få det att växa och flyga. De första 1,5 åren var jag ensam, därefter kunde jag börja anställa. Vi fick igång en bra försäljning, då det var väldigt efterlängtat av vår målgrupp. Jag är enormt stolt över vad vi har skapat och vad företaget har blivit. Idag omsätter vi över 100 msek.  

Du har nyligen fått en fin utmärkelse som Årets Unga VD, vad betyder det för dig?
Det är alltid roligt att få ett erkännande på allt man har gjort. Jag tänker inte på mig själv som VD utan jag vill bara inspirera andra unga entreprenörer att gå sin egen väg. Ge mod att våga och visa att det går, att vem som helst kan lyckas.

Jag började från noll. Jag har inte haft uppbackning av finansiella medel och har heller ingen bakgrund som influencer.

Vad tror du att en sådan utmärkelse kan ge för goda effekter?
Det blir ett fönster utåt och en push att fortsatta utvecklas som ledare. Vi är idag drygt 20 personer som arbetar i bolaget. Det är en organisation som kräver rutiner och eftersom jag inte har haft ett jobb initialt, så har jag försökt att utbilda mig på egen hand genom att prova mig fram. Det har varit väldigt lärorikt för mig och organisationen. Alla får ta ett eget ansvar inom sina områden och vara flexibla.

Vi har anställt många unga på person istället för CV. När rätt person får mycket ansvar och har passion och intresse för bolaget, blir det oftast väldigt bra. Många kommer till oss tack vare sitt intresse för hästar och ridsporten och har en stor förståelse för kunder och produkter.

Vad fick dig in på entreprenörskapet och ledarskapsspåret från allra första början?
Jag är uppväxt i en entreprenörsfamilj och har alltid känt att jag attraheras av att styra själv. Jag vill helt enkelt kunna bestämma själv.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är utmärkande för just dig?
Jag är noga med att mina medarbetare har expertis inom sitt område. Jag gillar inte Micro Management utan lämnar fullt förtroende för de som jobbar hos mig. Det är viktigt för mig med direkt och tydlig kommunikation. Sen utgår jag från att jag inte kan bäst, utan att det är mina medarbetare som kan.

Hur skulle andra skulle beskriva dig som ledare?
Det är viktigt för mig att ge mycket utrymme och tillit, att mina medarbetare kan prova sig fram och att vi inte sätter så starka värderingar i om det blir misstag. Viktigt är att våga testa nya saker. Det är misstagen man lär sig av.

Vad ser du som din viktigaste ledarskapsfråga just nu och framåt?
Just nu är frågan kring inflationen och hur vi ska fortsätta att expandera i ett förändrat läge, väldigt viktig. Det är viktigt att fortsätta motivera trots att det är lite osäkra tider. Man vill kunna förutspå smällen och hinna bromsa innan.

Det är jag och min pappa som tillsammans äger 100% av företaget. Jag är uppväxt med föräldrar som arbetar ihop och det fungerar bra att samarbeta. Både min mamma och syster jobbar även de, i bolaget.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Det har varit utmanande att växa snabbt och rekrytera samtidigt som man springer och då även sätta en stabil grund i organisationen, i kombination med att sakna erfarenhet. Jag har försökt att lära mig under tiden och jag litar 100% på min magkänsla. Jag tar gärna råd från andra men mina beslut måste komma inifrån, då blir det oftast bra.

Vilka är dina viktigaste värderingar och hur speglar det ditt ledarskap i vardagen?
Ha roligt på jobbet! Jag försöker alltid se till att bidra. Underskatta inte teamkänslan och att utföra saker tillsammans. Den kraften är väldigt stark. Det jobbar jag mycket på.

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
Det är väldigt olika. Jag blir motiverad av att komma vidare och att se resultat. Att göra det tillsammans i team ger mig inspiration. Mitt intresse för ridsporten är en stor källa både till inspiration och motivation. Jag tänker; Hur många ska ha våra kläder i OS 2024?

Vad är det bästa sättet att få din tillit som ledare?
Det är viktigt att man visar engagemang och att man gjort sitt bästa.

Vilka 4 råd skulle du givit dig själv som ny ledare, som du med min erfarenhet idag, skulle haft nytta av från starten?

  • CV är inte allt, person går före CV.
  • Våga tro på yngre förmågor. Vilja och motivation är det allra viktigaste. Lita på att man alltid kan lära sig om man vill. ”Är det rätt så är det lätt”. Börjar det kärva så måste man våga lita på den magkänslan tidigare.
  • Man ska inte lyssna för mycket på andra och att deras sätt fungerar hos dig. Man behöver inte så många råd från andra, utan det är viktigt att lita på sig själv. Bättre att inte ha mellanhänder utan känna sin egen organisation själv.
  • Våga lita på att allt händer av en mening. Världen går inte emot en, utan den finns en anledning som man ser i efterhand, men i stunden kan det verka svårt.

Finns det någon person som har betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Det har varit fantastiskt att få bygga upp företaget med mina föräldrar. De kommer från en helt annan business, men de har gett mig utrymme att förverkliga företaget. De har varit ett fantastiskt stöd under resans gång, även om det är nytt för dem också.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Jag är intresserad av restaurangbranschen, hälsa och träning. Så det skulle bli något åt det hållet. Det finns mycket och göra där när det gäller utveckling.

Vad skulle du känna dig stolt över att just ditt ledarskap har bidragit med, den dagen du väljer att kanske göra annat?
Att mina medarbetare känner att de har fått vara med och prova och att de har fått tillit. Att jag själv tror på att de som jobbar gör det bästa och att jag har litat på människors förmåga

"Tankar om ledarskap" av Marika Skärvik

"Att som ledare och chef kunna visa sitt missnöje, sätta gränser och våga stå för sina värderingar måste väl ändå vara vettigt. Det skapar en trygghet kring vart chefen står i olika frågor och var gränsen går"

Konsten att hålla tillbaka sin ilska

Som ledare och chef är det tabu att visa sin frustration öppet och förlora sitt humör. Dock finns det de som använder ilska och humörsvängningar som ett verktyg för att bedriva sitt ledarskap.

Självkontroll är kanske en dygd, men frågan hur bra det är för chefen? Att ständigt gå runt med en frustration gör att man själv far illa i längden.

Jag hade ett intressant samtal med en erfaren ledare för en tid sedan. Vi pratade om den ibland stora mesigheten, att inte våga visa känslor med risk för att andra ska uppleva sig som kränkta eller ansatta.

Det är en hårfin gräns mellan att vara tydlig med sina värderingar och budskap och gå över en gräns där omgivningen inte uppfattar det man vill ha sagt, på det sätt som var menat. Samtalet handlade om att just denna chef alltid är tydlig med hur denne uppfattar situationen. Av många kan det uppfattas som att bli åthutad, vilket också är ett sätt för denna chef att visa var dennes gräns går.

En hel del människor har svårt med konflikter och höjda röster och mina italienska vänner får ofta höra att de upplevs som förbannade, eller är i konflikt när de har ett sätt att uttrycka vad de känner, på ett kanske lite mer högljutt vis.

Att som ledare och chef kunna visa sitt missnöje, sätta gränser och våga stå för sina värderingar måste väl ändå vara vettigt. Det skapar en trygghet kring vart chefen står i olika frågor och var gränsen går.

Att vara tydlig med vad som kanske gör en onödigt upprörd eller frustrerad är en viktig information till omgivningen.

Likväl som det omvända.

Om ledaren alltid agerar som ett stoneface, blir det svårt att vara trovärdig i längden.

Ilska är en bra drivkraft, så länge den inte går ut över andra. Kanske är det lättare att ta ett svårt beslut, att göra någon besviken eller utsätta sig för fara för när det finns en aning adrenalin med i spelet?

I vissa verksamheter ageras det inte när ledare och chefer har svårigheter att hantera sitt humör, i andra verksamheter blir det stora rubriker. Det kan göra att ledare blir onödigt försiktiga och håller tillbaka att sätta gränser, eller undviker att vara tydliga med vad som är okej eller ej.

Alla ledare ställs inför situationer där de måste stå emot sina känslor, men i fler fall kan det också hjälpa ledaren att bli tydlig om vad som är okej eller inte.

Precis som med föräldraskapet är även ledarskapet något som många vill utmana. Att då som chef anpassa sig för att bli omtyckt skapar både svårigheter för chefen själv och för medarbetarna. Det skapar utbrända chefer och frustrerade organisationer.

Att våga markera, utan att tappa humöret eller kontrollen är en viktig förmåga hos en ledare.

Att också våga låta ilskan vara en kontrollerad drivkraft kan vara svårare, men ibland ack så effektiv.

Transparens och tydlighet skapar ofta trygghet. Skillnaden är att inte använda ilska som en extern projektion, utan som en inre drivkraft för att följa sina värderingar.

Det är normalt att bli arg, men ilska behöver ledas och det är alltid chefen som äger det ansvaret.

För visst måste även en chef få vara arg. Ibland,

PotentialPodden™ - avsnitt #41

Bertil Claesson är VD på Oracle i Sverige. Han inledde sin karriär som managementkonsult och entreprenör inom finans, för att 2001 börja på Oracle där han lett ett antal olika team i Sverige och Norden.

Bertil brinner för den resa Oracle är på med sina kunder, från tidigare traditionell produktleverantör, till idag den globalt snabbast växande molnleverantören för infrastruktur och applikationer. 

LYSSNA HÄR>>  på vårt samtal.

I april Månadsbrev intervjuar vi Agnes Fabricius, VD på Agria Djurförsäkring

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom försäkring, revision, IT, FMCG och retail.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se KG Knutsson berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!