PotentialBarometern är vår årliga undersökning, där vi i år vill kartlägga hur ledarskapet påverkats under pandemin och rådande situation samt hur innovativa svenska verksamheter lyckats vara, när det gäller att aktivt arbeta med organisationens kultur.
Vi kartlägger trenderna och hur resonemangen går kring kompetens och att ta tillvara potential i olika organisationer.
För varje person som svarar skänker vi 20kr till BRIS.
Var gärna med och bidra HÄR
AnnaCarin Grandin är VD och koncernchef för Coor. Hon har en lång erfarenhet inom Facility Management.
Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till det jobb du har idag?
Jag växte upp i Gävle och gick tekniskt gymnasium. Mitt första jobb var som rörmärkare, vilket innebar att jag märkte upp VVS-installationer i ny- och ombyggda fastigheter och upprättade drift- och skötselinstruktioner. Jag insåg ganska snart att jag ville studera vidare och läste till civilekonom med fokus på fastighetsekonomi. Efter universitetet jobbade jag flera år som konsult inom fastighetsbranschen och det var under den perioden som jag fick upp ögonen för facility management. Jag blev väldigt fascinerad av hur olika tjänster kunde supporta och utveckla en verksamhet.
Om några månader har jag jobbat 20 år på Coor och det är på Coor som jag verkligen har fått möjligheten att arbeta med facility management i en mängd olika roller. Jag har fått möjligheten att jobba som kontrakts-, affärsenhets- och landschef och i augusti förra året tillträdde jag rollen som vd och koncernchef för Coor.
Vad är annorlunda i denna roll mot tidigare roller du haft?
Den största skillnaden är att vara börs-VD, vilket innebär att jag kommunicerar till en ny grupp och det är våra ägare och investerare. I min nya roll är det mer fokus på extern kommunikation med kvartalsrapporteringar och styrelsemöten.
Hur tror du din omgivning skulle beskriva dig som ledare?
Jag tror att de flesta ser mig som både direkt och inkännande – med ett starkt resultatfokus och att jag har en stark tro på att det alltid blir bättre om vi jobbar tillsammans som ett team. Jag hoppas också att det lyser igenom att jag har en stor passion för människor, Coor och vår bransch.
Varifrån hämtar du din egen inspiration och energi?
Min energi hämtar jag i möten med andra människor – det gäller både i arbets- och privatlivet. För mig är en bra dag på jobbet när jag får träffa och inspireras av andra, både kunder och medarbetare.
Finns det någon person som varit särskilt betydelsefull för ditt ledarskap och vad var det den personen bidrog med?
Många av de chefer som jag har haft genom åren har varit väldigt bra chefer och de har inspirerat mig, men också utmanat mig att ta nästa steg. Sedan har jag tagit extern hjälp av en ledarskapscoach genom åren. Hon har inspirerat mig mycket och det har ofta varit ett stort värde för mig att få hennes objektiva perspektiv. Det är lätt att bli hemmablind i sitt ledarskap.
Vilka 3 råd skulle du velat få i begynnelsen av din karriär, som du skulle haft stor nytta av på vägen?
Lita på din intuition och magkänsla, ha siktet inställt på ett mål men acceptera att det ibland kan ta tid att nå dit och att vägen kan vara krokig samt se inte dina misstag som ett misslyckande, se det som en möjlighet att lära dig något nytt.
Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och hur valde du att tackla den?
Livet består av många utmaningar och en av mina styrkor är förmågan till problemlösning. Men självklart är pandemin en av de största utmaningar jag mött i min ledarroll, det tror jag gäller de flesta företagsledare runt om i världen. Jag ska vara uppriktig: när pandemin slog till var känslan att vi stod inför ett avgrundsdjupt svart hål. Men tillsammans har vi jobbat oss igenom den här krisen, och när man tänker på vad vi åstadkommit gör det mig oerhört stolt. Många av våra medarbetare har verkligen blivit hjältar för både kunder och samhället i stort. Det finns så mycket engagemang, kunskap och vilja i vårt bolag.
Men det är klart att jag som nytillträdd koncernchef saknat att få resa och träffa nya medarbetare, kunder, leverantörer och investerare som jag tidigare inte har haft kontakt med. Men med nya förutsättningar kommer nya möjligheter och det går ju faktiskt att både ha digitala möten och fika digitalt.
Vad vill du främst åstadkomma med ditt ledarskap? Vad i din ledarroll är du mest stolt över så här långt?
Min förmåga att bygga starka och framgångsrika team. Jag är bra att få människor med mig, så att vi tillsammans kan jobba mot våra uppsatta mål. Jag ser ledarskapet som en fyr – min roll är att leda företaget framåt när det är mörkt och när det stormar. Att vi tillsammans levererat ett starkt resultat på många plan under pandemiåret 2020 är jag väldigt stolt över.
Har du några ledord eller värderingar som du håller hårt i och hur visar de sig i vardagen?
Jag har tre motton som jag bär med mig varje dag, jag brukar säga att de fungerar som mina ledstjärnor:
• Var ärlig och rak – det lönar sig i längden
• Se saker ur andras perspektiv – ditt eget perspektiv behöver inte vara det rätta
• Ett starkt team levererar alltid bättre än en enskild individ
Hur ser du på ledarskap idag, jämfört med tidigare i din karriär?
I grunden är det lika. Det har alltid varit viktigt för mig att visa respekt för andra, bygga tillit i ledarskapet och vara ärlig. Men i min nya roll är tidsperspektivet ett annat. Idag behöver min blick vara längre fram och det är inte längre jag som har koll på alla detaljer. Förmågan att leda genom andra och inspirera blir viktigare.
Vad är det i själva ledarskapet som ger dig mest utbyte?
Det är samma drivkraft som när jag hämtar energi och det är mötet mellan människor. Jag har världens bästa jobb som får träffa medarbetare med en massa unika kompetenser – ena dagen är det en lokalvårdare som är specialist på smittspridning, andra dagen är det en fastighetstekniker som är specialist på energieffektivisering och tredje dagen är det en kökschef som tillagar mat som hjälper patienter på ett sjukhus att bli friska. Sedan får jag träffa kunder från många olika branscher, med olika förutsättningar och utmaningar. Det är när vi tillsammans drar nytta av allt detta och tillsammans skapar de bästa arbetsmiljöerna i Norden som är smarta, hållbara och fulla av glädje som mitt jobb blir världens roligaste jobb.
Vilka 3 råd skulle du ge dina medarbetare för att få ut det bästa av ditt ledarskap?
För mig är det viktigt att jag och mina medarbetare kan vara ärliga och lita på varandra, att vi alla är engagerade och att vi jobbar tillsammans. Jag ser det inte som råd från mig utan en förutsättning för att vi ska lyckas med vårt uppdrag.
Om du tvingats välja ett annat spår än det du är på idag, vad skulle det ha varit?
Som barn ville jag bli veterinär, men som vuxen känner jag genuint att jag har hamnat helt rätt. Fast det är klart att ibland har jag önskat att jag var lite med konstnärlig. För några år sedan började jag med silversmide. Det är väldigt kul – men jag kommer aldrig bli en smyckesdesigner a la Efva Attling.
Vad vill du lämna för avtryck efter dig som ledare?
Jag vill lämna vidare ett ännu starkare och bättre Coor än det jag tog över. Ett annat mål är att alla medarbetare under mitt ledarskap ska känna sig stolta över att vara en del av vårt bolag och känna att just de och deras insats är avgörande för vår framgång.
Linus Wallin är VD på Atea. Han har en lång erfarenhet inom IT-branschen.
Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du idag.
Jag började min resa som säljare i IT-branschen 2001, på ett fantastiskt företag som hette Portal AB. Där fick jag chansen att få grunderna kring försäljning och ledarskap, vilket jag burit med mig hela vägen under min resa. Egentligen kan man säga att jag arbetat nära kund hela vägen, som säljare och som ledare för säljare, sälj- och konsultchefer. 2010 förvärvade Atea Portal och resan fortsatte inom Atea som säljchef, Regionchef i Sthlm och sedan januari i år som ansvarig för hela den svenska verksamheten på Atea.
Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen?
Först och främst handlar det givetvis om att ta chansen att sätta sin egen prägel på det företag som jag lärt mig att älska. Atea har gjort en fantastisk värderings- och kulturresa, som jag inte tror går att jämföra med något annat. Det känns väldigt sporrande att få den möjligheten, och dessutom i en tid där IT verkligen gör skillnad överallt.
Är det någon skillnad i ledarskapet i denna VD-roll mot övriga roller du haft?
Egentligen tror jag inte det. Det är klart att ansvaret är större men ledarskapet och inställningen till det är den samma som tidigare.
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Jag hoppas att det uppfattas som varmt, öppet, ärligt och tydligt med ett stort engagemang. Att bygga rätt lag och att låta varje individ växa med uppgiften tycker jag är viktigt.
Vad ser du som din mest utmanade ledarskapsfråga nu och framåt?
I ett bolag som Atea där vi alltid vill mer, handlar det också om att våga välja bort, prioritera och följa upp. Det låter enkelt men det är svårt. Nyckeln ligger i att se det viktigaste tillsammans och med stort mod gå för det.
Vilka 3 saker vill du att ditt ledarskap konkret ska bidra med?
Ännu större fokus på våra kunder, deras utmaningar och hur vi kan hjälpa dem på resan.
Bygga ett än mer inkluderande Atea, där jämställhet och hållbarhet är fortsatt högt upp på agendan.
Hur skulle din omgivning beskriva dig som ledare?
Jag frågade en kollega i min omgivning som skriver: Engagerad, fokuserad och inkluderande. Med stor förmåga att förtydliga och förenkla.
Vilken har varit din hittills största och kanske svåraste utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Helt klart handlar det om när de krävs förändringar som påverkar människor i någon riktning. Det kan vara utmanande att få en person att förhålla sig till en ny situation. Det jag lärt mig under åren handlar väldigt mycket om att vara lyhörd och ödmjuk inför situationen och sedan vara tydlig med vägen framåt.
Varifrån hämtar du din energi och inspiration?
Helt klart i det fysiska mötet med kollegor, kunder och partners. Det digitala har sina fördelar men en sak det inte bidrar till är energin och glädjen som det fysiska mötet ger!
Privat handlar det mycket om miljöombyte, min fru är uppvuxen i Hälsingland där vi har en stuga vid havet. Där försöker vi vara så mycket som möjligt, gärna med ett fiskespö i handen!
Hur inspirerar du andra?
Definitivt genom att bjuda på mig själv i så stor utsträckning som möjligt! Atea Cribs (youtube) är ett bra exempel! Sen hoppas jag att mitt mindset; att mycket handlar om inställning – gör skillnad och inspirerar.
Vilka är dina viktigaste värderingar och vilka avtryck ger det i vardagen?
Jag skulle säga tillit. Att låta de i min omgivning ta ansvar och växa med uppgiften. Sen gillar jag det pragmatiska, att genom goda exempel förklara vad som gick bra eller vad som var utmanande med just det uppdraget. Det skapar goda förutsättningar för andra att lyckas.
Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Min morbror Lasse för hans positiva inställning till allt i livet. Trots utmaningar så har han alltid haft en positiv attityd, alltid med ett leende på läpparna. Jag minns att de hade en bild på sin ytterdörr med en gubbe som hade foten i kläm med tillhörande text: ”Har du foten i kläm, jajamensan” J – Det är min morbror Lasse! Något jag alltid försöker tänka på, hur jävligt livet än kan vara ibland.
Vilka 5 råd skulle du gett dig själv när du startade din ledarbana, som du med din erfarenhet idag, haft nytta av i början?
1. Lyssna mer.
2. Ta inte allt på blodigt allvar, det finns viktigare saker i livet.
3. Umgås mer med nära och kära.
4. Gör mer av det som du verkligen brinner för.
5. Var alltid dig själv!
Om du fick välja en helt ny bana och karriär, vad skulle det i så fall vara?
Matlagning har alltid varit ett stort intresse, så det skulle nog vara något inom det!
Vad vill du ha gjort för avtryck som ledare den dagen du väljer att kanske göra annat?
Jag hoppas att jag har bidragit till en miljö där man vill vara och utvecklas, där varje individ syns och känner sig delaktig i resan. Ateas vision, The Place To Be handlar om just det. En plats där vi tillsammans med medarbetare, kunder och partners utvecklas tillsammans!
Bygg ett högpresterande team med ArbetsrelateratDNA™
Skaffa dig en konkurrensfördel genom att bygga högpresterande team som kan leverera effektivt och nå målen med större precision.
Genom vår modell och verktyg, kan du på förhand planera och agera, genom att veta HUR och VAD din organisation kommer att leverera och agera.
Vår Preferensanalys™ ger dig viktig och värdefull data för att kunna bygga ett högpresterande team och ger en tydlig bild över gemensam värdegrund för att lättare och mer effektivt kunna samarbeta och öka produktiviteten.
Maila oss på info@performancepotential.se, så tar vi en dialog kring hur det går till.
Denna gång har vi ett spännande samtal med Therése Jönmark, VD för affärsområdet Energy inom energiföretaget E.ON.
Therése Jönmark är en engagerad och erfaren förändringsledare som drivs av att se hur människor utvecklas genom utmaningar.
Hon fick sin första ledarroll som 26 åring och har varit ledare sedan dess i väldigt många olika roller och skepnader.
LYSSNA HÄR>> på vårt samtal.
UPPTÄCK DIN POTENTIAL!
Se vår senaste video HÄR om hur du kan upptäcka din potential med ArbetsrelateratDNA™.
AFFÄRER DENNA MÅNAD
Medtech, Bygg, Offentlig sektor och Säkerhetsbranschen.
VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. Här kan du se Länsförsäkringar Uppsala berätta mer.
ANVÄNDBARA LÄNKAR
Aktuella event hittar du här
Läs våra senaste pressartiklar här
Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap
TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!
Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.
Följ oss gärna på våra sociala medier!