FEBRUARI 2024

Ta chansen att utveckla dig själv och ditt team till nästa nivå av prestation!

Välkommen till en av våra kostnadsfria workshops den 13 mars eller 18 april.

Vi på PerformancePotential är glada över att fortsätta erbjuda våra uppskattade workshops, skräddarsydda för dig som strävar efter att öka genomförandekraften i ditt team.

Under våra kostnadsfria workshops får du möjlighet att utforska och tillämpa en beprövad modell som verkligen gör skillnad. Vi vet att det inte är vem vi är eller våra personliga drivkrafter som formar våra resultat, utan framför allt VAD vi gör och HUR vi gör det!

Under workshopen kommer vi att guida dig genom tre kritiska områden som har visat sig ge påtagliga resultat:

1. Din arbetsmetodik för problemhantering.
2. Dina grundläggande värderingar.
3. Ditt tempo och fokus när det kommer till genomförandet.

Ta chansen att ta del av verktyget hands-on och lära dig hur just ditt ledarskap kan stärka ditt teams genomförandekraft.

Anmäl dig idag för att säkra din plats den 13 mars eller 18 april genom att klicka HÄR >>.

Sprid gärna detta till andra ledare och chefer som du tror skulle vara intresserade av att förbättra samarbetet i sina team och öka produktiviteten på ett hållbart sätt, på lång sikt.

Vi ser fram emot att möta dig och tillsammans utforska vägen till framgångsrikt ledarskap!

"Ska man vinna i en lagsport så måste man få ut max av varje individ samtidigt som laget ska prestera tillsammans. Det är något som jag tagit med mig in i mitt ledarskap."

Fredric Kastevik, koncernchef för JVAB och JVAB-gruppen, bär med sig en omfattande erfarenhet från olika företag inom byggsektorn. Med en gedigen bakgrund i branschen har Fredric nu axlat ansvaret för att leda familjeföretaget framåt mot nya och spännande framsteg.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har
Jag tänkte först att jag skulle hålla mig ifrån byggsektorn. Jag är uppväxt i en familj där alla jobbar i branschen och i familjeföretaget. Men så började jag sommarjobba på byggen från 12-13 års ålder och sedan blev det studier på KTH. Därefter var jag så att säga fast.

Efter studierna, Väg & Vatten, på KTH började karriären som trainee på Region Anläggning inom JM. Därefter har jag testat de flesta befattningarna i branschen som utsättare, arbetsledare, arbetschef, regionchef, VD.

2013 ringde min storebror mig och sa att “nu är det din tur” att leda familjeföretaget. I samma veva tog jag och mina bröder över JVAB och vi bestämde oss för att öka takten i företagsbyggandet och det har minst sagt varit en rolig resa.

Vad var det som fick dig att välja denna karriärväg från början?
Bra fråga, jag är ju fostrad av idrotten inom olika bollsporter samt ishockey. Min plan var att bli hockeyproffs men tänkte att det kan vara bra att ha en plan B ifall man inte går hela vägen. Så egentligen så pluggade och jobbade jag under tiden som jag spelade hockey men insåg till slut att jag var bättre på jobbet än på hockeyn.

Vad är det mest givande med ledarskap?
Att få människor runt omkring mig att utvecklas och nå sina mål.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är utmärkande för just dig?
Många skulle nog beskriva mig som resultatorienterad. Men mina egna ledord är att vara tydlig, modig och ett föredöme.  Jag har ingen prestige i att framhålla mig själv när laget vinner utan ser hellre att andra får synas. Det är väl andan från lagsporter jag fått med mig – även om jag tyckte om att göra mål själv ibland.

Inom vilka områden får ditt ledarskap bäst utrymme?
Jag tycker att jag är bra på att hitta medarbetares drivkrafter och att sätta mål som engagerar och skapar delaktighet. Det har kommit väl till pass där jag är nu och i de organisationer jag har varit i tidigare då det varit verksamheter som jobbar med ständiga förbättringar och förändringar – vilket är nödvändigt för bolag som växer.

Hur fyller du på med energi och hur skaffar du dig inspiration
Jag fyller på med energi genom att vara med familjen och genom träning. När jag tränar rensar jag tankarna och hittar många gånger svaren på frågor som jag har gått och funderat på. Det handlar väl egentligen om att koppla bort jobbet ett tag och tänka på annat.

Inspiration samlar jag genom att läsa en hel del och numera allt mer genom att lyssna på intressanta poddar. Sen är det klart att man inspireras av alla intressanta människor man möter genom jobbet och i andra sammanhang.

Vad vill du åstadkomma med ditt ledarskap?
Jag vill skapa framgång för de bolag och medarbetare som jag jobbar för.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vilka är dina stora lärdomar av det?
År 2008 var jag VD för ett bolag som hade en husbyggnadsregion där vi byggde på uppdrag till kommersiella fastighets- och bostadsbyggare. Det året fick vi i princip inte in ett enda nytt projekt och fick sedan i sviterna av detta säga upp en stor del av personalen. Regionchefen sa dessutom upp sig under samma period. Det var en otroligt tung tid då jag jobbade alldeles för mycket och därför inte hann med det som ger mig energi tillbaka.

Lärdomen från detta är framförallt att man behöver vara i balans själv, för att kunna prestera som en bra ledare och att man måste lära sig att prioritera. Både på jobbet och vad gäller balansen mellan jobb och fritid. 

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad tar du med dig som de bästa lärdomarna därifrån?
Jag skulle vilja säga att jag framförallt tar med mig många lärdomar från alla olika ledare som jag haft genom åren inom idrotten. Både bra och mindre bra agerande och egenskaper som man lärt sig av. Ska man vinna i en lagsport så måste man få ut max av varje individ samtidigt som laget ska prestera tillsammans. Det är något som jag tagit med mig in i mitt ledarskap.

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i din vardag?
Men mina egna ledord som är att vara tydlig, modig och ett föredöme.

Hur har just värderingar spelat roll i ditt ledarskap?
De förenklar min vardag som ledare då dessa värderingar gör beslutsfattandet mycket enklare. Man kan alltid zooma ut och ställa sig frågan om besluten man tar är i linje med sina värderingar.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du i backspegeln skulle haft nytta av idag?

  1. Var dig själv, det blir mest trovärdigt.
  2. Reflektera över ditt eget ledarskap och dina styrkor och svagheter. Se till att komplettera dina svagheter med rätt medarbetare runt omkring dig som kompletterar dig. Ta hjälp av medarbetare och deras kompetenser. Då skapar man engagemang och delaktighet vilket är väldigt viktigt på en framgångsresa.
  3. Prata inte bara siffror utan istället om vad siffrorna betyder och hur handlingsplanen ser ut beroende på vilka du pratar med inom en organisation. Förklara hur de du möter kan påverka framåt.

 
Vilka delar i ditt ledarskap önskar du utveckla framåt?
Att bli ännu bättre på att få ut innehållet i strategier och handlingsplaner till alla medarbetare. För att skapa ännu mer delaktighet och engagemang.

Om du fick välja en helt ny inriktning, vad skulle det i så fall vara?
Då skulle jag bli en bergsguide i någon alpby. Tänk at få åka i pudersnö hela vintern och få betalt för det.

Vad vill du att ditt ledarskap ska lämna för avtryck, men även den dag du kanske väljer att göra annat?
Jag upplever att trivsel och stämning i teamet är avgörande för att behålla och locka till sig bra människor. Jag får ofta höra gott om JVAB – att det är ett professionellt företag som levererar bra projekt till kund samtidigt som medarbetare stannar länge och trivs. Det gör mig stolt och är en drivkraft. Det är det avtrycket jag vill att mitt ledarskap lämnar.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Att stoppa huvudet i sanden"

Har du som ledare någonsin känt att du inte vill ta itu med ett problem eller en konflikt?

Har du någonsin skjutit upp ett beslut eller en åtgärd som du vet är nödvändig, men som också kommer att vara obekväm eller smärtsam? Om svaret är ja, då är du inte ensam.

En del ledare och chefer ägnar sig åt prokrastinering, det vill säga att skjuta upp saker som borde göras nu. Men varför gör de det? och vad får det för konsekvenser för dem själva, deras medarbetare och deras organisation?

Prokrastinering är ett psykologiskt fenomen som handlar om att undvika eller fly från något som upplevs som obehagligt, krävande eller hotande. Det kan bero på flera olika faktorer, såsom rädsla, osäkerhet, perfektionism, brist på motivation eller självdisciplin. När man prokrastinerar väljer man att göra något annat som är mer lustfyllt, lättare eller mindre viktigt, istället för att göra det som egentligen borde prioriteras. Det kan till exempel handla om att kolla mejlen, surfa på nätet, småprata med kollegor eller ta en fika.

När ledare och chefer prokrastinerar får det oftast allvarliga konsekvenser för deras ledarskap och organisation. Man missar viktiga deadlines, mål eller möjligheter. Man förlorar förtroende, respekt och auktoritet hos sina medarbetare, kunder eller andra intressenter. Det skapar också stress, frustration och konflikter i sina team eller avdelningar. Det kan också hindra innovation, utveckling och förändring i en verksamhet. Kanske inte något som ledaren vill eller vågar se.

Att prokrastinera är att stoppa huvudet i sanden. Man låtsas att problemet inte finns, eller att det kommer att lösa sig av sig själv. Men det gör det inte. Tvärtom blir problemet oftast större och svårare ju längre man väntar med att hantera det. När man väl tvingas att ta tag i det, har man kanske inte tillräckligt med tid, resurser eller stöd för att göra det på ett bra sätt, eller så är det försent.

Det kanske låter enkelt, men att övervinna det som hindrar ledare från att agera och ta ansvar för vad som måste göras kanske är en självklarhet. En ledare måste ju självklart våga ta beslut och stå för sina handlingar. Det kräver mod, självinsikt och viljan att utvecklas.

Alla ledare har vid ett eller flera tillfällen säkert undvikit att ta “tjuren vid hornen”. Att konstatera varför kanske är enkelt, men något måste man ju göra för att ändra sitt beteende.

Är det rädsla för misslyckande, konflikt eller kritik? Är det osäkerhet om vad som ska göras eller hur det ska göras? Är det perfektionism som gör att du som ledare aldrig blir nöjd? Är det brist på motivation eller självdisciplin som gör att du inte kommer igång?

En ledare måste var beredd på att misslyckas, känna osäkerhet eller hantera sin perfektionism. Det ingår i rollen och mandatet. Det ingår också att utmana sina negativa tankar och känslor.

Vad är det egentliga alternativet med att inte agera? Ett sätt är att sätta sig in i hur ett eskalerande problem istället skulle te sig. Det finns ju alltid ett sämre alternativ som kan uppstå och som ledaren då helt tappat kontrollen kring.

Kanske behöver ledare bli bättre på att belöna sig själv när de gör framsteg. Ge sig själv positiv feedback och uppmuntran när de har gjort något bra. Fira sina framgångar och lära av misstag. Unna sig något trevligt när de har lyckats hantera en knepig situation.

Många ledare känner sig ensamma i svåra situationer och det är naturligt. Men det finns alltid kloka människor att ta inspiration och råd av. De kan ge dig feedback, tips, inspiration eller motivation.

Att stoppa huvudet i sanden är en riktigt dålig strategi för ett framgångsrikt ledarskap. Det är bättre att ta konflikter och hantera utmaningar på ett konstruktivt sätt. Det gynnar inte bara ledaren själv, utan också medarbetare och organisationen.

Så nästa gång du känner dig frestad att prokrastinera, tänk på vad du har att vinna på att göra det nu istället för att vänta till senare.

Till alla ledare – våga utmana ditt undvikande. För vem ska annars göra det?

PotentialPodden™ - avsnitt #52

Jeanet Corvinius jobbar till vardags som vd för KvalitetsBygg. Hon påbörjade sin resa i branschen för 28 år sedan och har jobbat inom de flesta olika roller inom Peab, Skanska och Wästbygg och oftast på de större projekt där hennes hjärta klappar lite extra.

Utöver KvalitetsBygg är hon ordförande för Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna med 19.000 medlemmar. Hon är också ledamot i Ledarnas Förbundsstyrelse och ledamot i Alectas överstyrelse. Så många roliga och berikande uppdrag, som ger mycket värdefull bredd och insikt.

LYSSNA HÄR>> till ett intressant och hjärtligt samtal om ledarskap.

I mars Månadsbrev intervjuar vi Anna-Clara Söderbaum, vd på Omegapoint.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom Retail, IT och Professional Services.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Sodexo berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!