FEBRUARI 2022

Hur kan ditt resultat förbättras med vår metod?

Vi kan med bra analys ge dig konkreta verktyg att nå de önskade resultaten, med utgångspunkt för hur din organisation och team väljer att agera på de planer ni har satt.

Våra kunder kan mäta förbättringen i ökad leveransförmåga, högre produktivitet, bättre samverkan och nyttjande av kompetens och resurser.

Kontakta oss så kan vi berätta mer om det går till: info@performancepotential.se 

”Var och en ska bygga sitt eget ledarskap utifrån det man har med sig. För mig har det handlat om att vilja utveckla människor.”

Johan Engström är VD på Fastighetsbyrån med en lång erfarenhet inom Swedbank-koncernen.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har.
Jag har ett långt förflutet inom bank och finans. Framför allt inom Swedbank och kontorsrörelsen. Under mina sista år inom Swedbank var jag ansvarig för bankens privat- och företagserbjudande och där låg ett ansvar för samarbetet med just Fastighetsbyrån, så där satt jag i styrelsen på Fastighetsbyrån under ett par år. Jag är och har alltid varit väldigt attraherad av bostadsaffären och boendefrågan i stort, vilket också ligger nära bankens verksamhet med bolån. Men som VD för Fastighetsbyrån kommer jag ännu närmare själva affären och människan.

Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen du har idag?
Jag tycker att franchise som sådant är extremt spännande. Det är både utmanande och skapar förutsättningar för drivkrafter. Även bostadsmarknaden är en spännande marknad. Det är ju den vanliga människans största affär i livet så det är otroligt kul att få vara med där. 

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Mitt ledarskap bygger på öppenhet och närvaro. Att inte bara vara närvarande fysiskt utan att bidra med en närhet och tillit mellan ledare och medarbetare. Dessutom tycker jag att utveckling är viktigt. 

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
Relativt prestigelös och alltid närvarande. Jag vill driva ett positivt ledarskap där man ges möjligheter, vilket är något jag hoppas att alla medarbetare märker. 

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
Inspiration får jag dagligen från medarbetare och kunder runt om i verksamheten. Någonstans är det just det som ger kraft, att få tillhöra någonting samt att det finns så många människor som har bra saker att ge. Energi försöker jag också fuska mig till genom att träna en del. 

Vilka 3 saker är i fokus för ditt ledarskap just nu?
Att vara tydlig, förenkla och skapa utveckling! 

Har ditt ledarskap ändrats något med tanke på pandemin och i så fall hur och varför?
Det har absolut varit en egenresa för en sådan som mig som fokuserar mycket på närvaro. Att vara närvarande innan pandemin var en sak, under pandemin en annan. Jag har blivit bättre på att lyfta luren och ringa det där korta telefonsamtalet, men också att hitta nya kommunikationsvägar fast man är på distans. Det som ofta skapar oro för både medarbetare och ledare är när man tror att man inte har all information. 

Vad ser du som din viktigaste ledarskapsfråga framåt?
Tillit. Om vi nu kommer bli mer mobila är det viktigare än någonsin att säkerhetställa att alla känner att de är med i loopen. Att inte behöva tro att något händer som man inte vet om. Då är det avgörande att skapa en tillitsfull miljö där man känner att man har förtroende och litar på att man har den information man behöver. 

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
En stor utmaning har varit att komma från en stor bank in i ett företag med franchiseupplägg. Förhållningssättet mellan egna företagare och vikten av gemensamma planer och en gemensam målbild. En rolig utmaning dock! 

Vilka är dina absolut viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Att vara rak och ärlig – jag försöker vara så tydlig och ärlig jag bara kan. Det är viktigt att kunna skilja på sak och person för att kunna ha högt i tak och tycka saker.

Vilka 4 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbanan, som du i backspegeln skulle haft nytta av idag?
Lyssna ännu mer och förstå att allt inte är som man själv tycker och tänker. Men också att inte vara för snabb. Bara för att man har tänkt tankar och idéer så tar det en stund innan alla är med på just de tankarna. 

Vilka delar i ditt ledarskap vill och behöver du utveckla framåt?
Jag lever rätt mycket på energi, så kanske skulle kunna ta det lite lugnare? Fundera en extra stund, ta ett extra varv av analys. 

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Jag hade ett relativt stort ledaruppdrag i banken och då hade jag en extremt bra chef så till vida att jag hela tiden fick prova och göra fel. Det som alltid varit signifikant för de som betytt mycket för min utveckling är att man har haft tillit till varandra, man vågar säga och göra saker.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Är jag för gammal för en hockeykarriär? Nej, men för mig är en ny bana inte nödvändigtvis en helt ny bransch, för mig har det alltid handlat om människor, att utvecklas tillsammans i grupp. 

Vilket medskick önskar du att ditt ledarskap ger till andra, den dagen du väljer att kanske göra annat?
Att vi måste kunna vara öppna och raka med varandra för att våga och våga göra fel. Var och en ska bygga sitt eget ledarskap utifrån det man har med sig. För mig har det handlat om att vilja utveckla människor. 

"Tankar om ledarskap" av Marika Skärvik

"De som inte förstått att en ledare aldrig blir bättre än de som denne omger sig med, kommer inte att bli lyckosam."

Kan själv?

I förra veckan hade jag ett intressant samtal med en ledare i ett specifikt sammanhang. Samtalet handlade om hur ledarskapet fungerade och vilka utmaningar som fanns. Det fanns ett spår av bristande nyfikenhet och redan förutbestämda uppfattningar under samtalet, vilket kanske berodde på att personen var under press. Det är i just dessa situationer som förmågan av att använda sig av andras erfarenheter är som mest behövligt. 

Döm av min förvåning deklarerade personen: ”man jag är jävligt bra på att leda andra människor”. Min första tanke var att denna ledare är en person med gott självförtroende, men samtidigt ett märkligt sätt att se på sitt eget ledarskap rent mognadsmässigt.

Att som ledare behöva deklarera sitt ledarskap på detta sätt, får mig osökt att fundera på om personen verkligen är en bra ledare. Här handlade det mer om att få saker att ske, men hur det görs var mindre intressant. Den tydliga deklarationen lämnade inget utrymme för större frågor som hur bygga andras potential, skapa tillit, att kunna delegera eller andra ting som handlar om ledarskap. Att leda en flock får är också en form av ledarskap, men kanske inte det som en bra ledare ägnar sig åt i detta årtionde, eller? 

Att få människor att exekvera är en del av ledarskapet, men hur det görs är en intressantare fråga. Kanske är några ledare trötta på att alltid lyssna in och skapa delaktighet, eller så är de lomhörda för företeelsen i sig.

Vi har en viss kultur i detta land, som handlar om frihet och individens medbestämmande. Vi har en inneboende rädsla att bli exkluderade och inte sedda. Detta övergår ibland i överdriven ängslighet och oro.

En ledare behöver känna sig själv för att skapa trovärdighet hos andra. En ledare behöver genom självkännedom, ha förmågan att stå fast vid det han eller hon tror på, men samtidigt vara tillräckligt lyhörd för att ta in andra aspekter. Att kunna balansera detta bygger på förmågan att ta in nya tankar som inte alltid är de som man själv redan tänkt. Dina egna tankar har en tendens att stanna där de är.

Många ledare brister i detta. De vet redan vad som är bäst och hur saker ska skötas. Självklart ska en ledare inte vackla i sin uppfattning, men det är inte samma sak som att undvika att lyssna in och åtminstone pröva andra eller andras tankar.

Att påstå att jag är bra på att leda andra människor är inget fel i sig, men det beskriver kanske mer hur människor gör som man säger, än att man leder dem. Att leda kan också vara att få omgivningen att leda sig själva. Jag tror inte det var vad personen syftade på med sin replik. Då hade orden och uttrycket varit annorlunda.

Men repliken visade kanske på något annat under ytan. ”Jag kan bäst själv och jag vet banne mig hur man gör”. Detta förhållningssätt vittnar också om att jag inte behöver någon annans input, för jag kan bäst själv.

En hel del ledare resonerar på detta sätt. De tar gärna in influenser från fina managementböcker, men att själv ha en ledarvision hur de ska bedriva sitt ledarskap, ja det kan saknas.

Självgodhet och ledarskap passar illa ihop. De som inte förstått att en ledare aldrig blir bättre än de som denne omger sig med, kommer inte att bli lyckosam. Att ha en avart inställning när det gäller att ta råd och hjälp utifrån är sällan en klok väg. 

Kanske är det brist på mod som gör att man väljer en egen väg. Men den vägen blir smalare och smalare ju längre tiden går. När man står inför utmaningar blir man oftast ensam i det svåra.

Det är både bra och viktigt att vara självständig som ledare, men att alltid hävda att man kan själv är aldrig en framgångsrik väg.

Fler huvuden tänker mer än ett och fler hjärtan och själar, skapar större kraft en ett ensamt ego.

Om inte blir kanske ”kan-själv-ledaren” varse detta förr eller senare. Och då är det kanske redan för sent.

PotentialPodden™ - avsnitt #28

AnnaCarin Grandin är VD och koncernchef på Coor Service Management. Under många år arbetade hon på Coor i olika roller och tillträdde som börs-VD mitt under en pågående pandemi.

AnnaCarin är en inkluderande ledare som anser att teamets prestationer alltid överträffar de individuella prestationerna. 

I detta poddavsnitt delar hon med sig av sina erfarenheter att ställa om efter nya förutsättningar och hur viktigt det är att ha tillit till sig själv och andra.

LYSSNA HÄR>> på vårt samtal.

I mars Månadsbrev intervjuar vi Johanna Frelin, VD på Riksbyggen.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

AFFÄRER DENNA MÅNAD
Bygg, IT-sektorn, Medlemsföretag.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. HÄR kan du se Maries Puts & Städ, berätta mer.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!