AUGUSTI 2022

Ladda gärna ner din ArbetsrelateratDNA™-rapport igen så att du får tillgång till nya uppdateringar av beskrivningar och innehåll

Vi har förnyat utseendet i vår applikation för att göra den än mer användarvänlig. Logga gärna in i din profil för att titta närmare (högst upp till höger i menyraden). 

Här är ett utdrag hur det nya gränssnittet ser ut:

”Det är viktigt att låta många blommor blomma. Jag har en tro att alla hos oss vill och kan vara med och utveckla det som är nästa steg i vår historia.”

Malin Anjou är VD för Stretch Evolve med en bakgrund från bland annat Accenture och KPMG.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag
Jag är civilekonom i botten och hamnade på ett bananskal in i IT konsultbranschen på Accenture. Egentligen skulle jag ha blivit revisor men en lågkonjunktur ville annorlunda, vilket jag är glad för idag. Efter att ha byggt upp en affärssystemsverksamhet på KPMG, fick jag chansen att komma in som en av de första på Stretch.

Vi firar i år, 20 år av entreprenörskap och är 16 affärsdrivande bolag, var och en med sin egen definierade marknad. Vi har en platt organisation och det är viktigt att vi alla kan gå in och ur olika roller, utifrån vad som behövs bäst för att driva affärerna framåt. Jag är idag VD för Stretch Evolve, ett av våra affärsdrivande bolag, men har tidigare varit VD för gruppen samt tre andra bolag under de här 20 åren.  

Du har erfarenhet av att jobba tillsammans med entreprenörer, på vilket sätt har det påverkat ditt ledarskap?
Det är viktigt att låta många blommor blomma. Vi på Stretch har en tro att alla hos oss vill och kan vara med och utveckla det som är nästa steg i vår historia. Vi tror på bolagisering som ett sätt att ta ansvar för och utveckla sin egen marknad. I det finns det inte någon annan som gör det åt dig, utan vill du att något ska hända kavlar du upp ärmarna och kör. De flesta av våra 16 bolag är avknoppningar eller spinoffer från befintlig verksamhet och i princip är alla våra VD:ar sprungna ur vår egen organisation. Det är häftigt!

Vad är det viktigaste du vill åstadkomma med ditt ledarskap?
Jag vill skapa förutsättningar för att sätta oss alla i rörelse för det är då vi utvecklas. Att byta roll, kund, ansvar är roligt. Jag vill att alla har modet att göra saker idag som de inte gjorde igår. Vad är det värsta som kan hända?

Var hämtar du din inspiration ifrån?
Jag har ett stort nätverk av kunder, kollegor på Stretch och i branschen samt många inspirerande vänner med olika bakgrund, som jag får inspiration ifrån. Det viktiga är att inspirationen kommer från olika håll. 2018 tog jag till exempel in två studenter som mina mentorer. Vi träffades varannan månad på lunch och diskuterade olika högaktuella ämnen. Det var grymt inspirerande.

Vad gör du för att inspirera andra?
Jag försöker vara en förebild i allt det jag tror på. Jag försöker sätta mig själv i rörelse för att de också ska göra det. För mig är det viktigt att utstråla energi och att vara positiv, men också att våga visa att jag har svagheter.  

Hur jobbar du med ditt eget självledarskap?
Jag prioriterar att hinna med mig själv, bara då är jag bra för andra. Jag tränar till exempel varje morgon, i någon form, då är jag glad när jag kör igång dagen.

Vilka 5 råd skulle du, med dagens erfarenhet, själv ha velat få i begynnelsen av din karriär?

  1. Välj att vara en vinnare – du definierar själv när du är framgångsrik.
  2. Prioritera dig själv först – bara då är du bra för andra.
  3. Ha modet att säga ja – vad är det värsta som kan hända.
  4. Uttryck vad du vill ha – vänta inte på att någon annan ska ge dig det.
  5. Bygg självförtroende genom kompetens – ”Att besegra sig själv är att besegra sin mäktigaste fiende”.

Vad i din ledarroll är du mest stolt över så här långt?
Att jag tillsammans med alla våra fantastiska kollegor skapat framgångssagan Stretch.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och hur valde du att tackla den?
Det var när jag var ledare på KPMG och hade byggt upp en framgångsrik affär inom affärssystemet SAP. Enron-skandalen kom och oberoendefrågan blev het. KPMG som primärt var ett revisionshus kunde inte revidera samma saker vi själva hade implementerat. Jag fick avsluta samma konsulter jag tidigare anställt. Det var tufft men ärlighet och att även våga visa sårbarhet tog mig igenom den resan.   

Har du några ledord eller värderingar som du håller hårt i?
Eftersom jag förknippar mig så mycket med Stretch efter hela vår långa resa kan jag inte säga annat än våra värderingar Nyfiken, Omtanke och Resultat.

Finns det någon person som under åren betytt extra mycket för ditt ledarskap och vad tog du för lärdomar av denne?
Det är svårt att lyfta fram en enskild person. I mitt fall är det snarare lärdomarna från många som format mig. Men en av Stretch grundare Lars Oké refererade ofta till Sören Kirkegård, som sagt många kloka saker, bland annat ”Om du inte gör ett val har du valt att andra väljer åt dig”. Det har jag tagit med mig; varför skulle någon annan välja när det är mitt liv, min utveckling eller min framtid.  

Vad uppskattar du mest hos dina medarbetare?
Att de är otroligt generösa med sin kompetens och sin personlighet plus att de vågar säga vad de tycker.

Om du fått välja ett annat spår än det du är på idag, vad skulle det ha varit
Branschen eller inriktningen är inte det viktiga för mig, utan det viktiga är att jag känner att jag gör skillnad i någon form. Så i princip skulle det kunna vara ledarskap inom vad som helst.

Vad vill du lämna efter dig för avtryck som ledare?
Kan jag sätta individer i rörelse då har jag lyckats, då utvecklas de och då utvecklas jag. Jag vill också att de ska känna att det ska finns glädje och energi på vägen.

Vad tror du att du gör om 5 år?
Om jag lever enligt min tro, är jag fortfarande i rörelse men i nya cirklar.  

"Tankar om ledarskap" av Marika Skärvik

Hur man än gör som ledare så är det alltid någon som det inte passar för och visst är människor olika. Det situationsanpassade ledarskapet har från tid till annan ansetts vara det bästa, men är det alltid chefen som ska anpassa sig?

Vad definierar egentligen en bra chef?

Hur ett bra ledarskap ska vara kanske kan uppfattas som självklart.

Alltför snälla chefer anses för otydliga. Tydliga chefer anses inhumana och alltför undflyende chefer uppfattas som fega.

Hur man än gör som ledare så är det alltid någon som det inte passar för och visst är människor olika. Det situationsanpassade ledarskapet har från tid till annan ansetts vara det bästa.

Men vad är bäst och för vem?

Som ledare måste du ju ändå kunna vara transparent och vara så nära den du är som möjligt. Vår egen uppfattning som ledare blir ju också subjektiv och det enda vi kan göra är att jobba med att utveckla oss och jobba med någorlunda objektiva bilder av vår egen självinsikt.

Olika personer behöver kanske olika typer av ledarskap, men varför är det alltid chefen som ska anpassa sig?

Att sätta gränser för de som vill bestämma själva kan upplevas som en provokation och för de som vill ha instruktioner, blir ett delegerande ledarskap stressande.

Att försöka bli den chef som andra vill ha är en omöjlighet. Varför ens tänka tanken. Ingen frisk relation bygger på att hela tiden anpassa sig, till slut vet ingen vem man är och allra helst en själv.

I pressen framhålls ofta de tuffa chefernas ledarskap som orsaken till dålig arbetsmiljö och utbrändhet. Är du börsbolagschef så ingår det även att hissas eller dissas i pressen.

Har vi tappat respekt och förtroende för ledarskapet som helhet och angriper det när det inte passar våra syften?

Många väljer ju inte sitt jobb utan sin chef sägs det och det finns en hel del statistik på att de flesta lämnar sina jobb pga. en dålig chef.

Så ledarskapet har en central roll, oaktat vad vi tycker om den.

Ledarskapet skiljer sig också markant mellan olika länder och kulturer och vad man önskar och vi gillar att sätta epitet på olika länders ledarstilar. Vi svenskar anses vara alltför konsensusorienterade, medan andra anses vara alltför hierarkiska.

Diktatoriska ledare hatas av vissa och hedras av andra. Vilken är då vattendelaren?

Frihet.

Ju mer frihet vi vill ha eller är vana vid, desto mer ändras synen och behovet av ledarskap. Om ledarskapet beter sig på ett sätt, får man en befolkning, ett land, en verksamhet eller team att böja sig för detta.

Några få rebeller utmanar ledarskapet, men oftast inte det ledarskap som inskränker friheten, utan de som ger frihet. Ett sådant ledarskap kan anses vara svagt hos vissa och ju mer maktfullkomlig en ledare är, desto större trygghet.

Att ge frihet är ett ge upp viss kontroll. Att en ledare behöver alltför mycket kontroll är kanske ett bevis på rädsla, brist på tillit till andra och ett sätt att skydda sig själv. Att tillförskansa sig olika typer av förmåner kan också vara lättare om du uppvisar en mer hotfull sida.

Frihet är viktigt för alla. Att kunna välja, men också att ibland inordna sig i regler och strukturer. En ledare behöver hantera bägge, men alltid i egenskap av att inte tappa bort sig själv.

Att våga vara den du är kanske är en del av mognaden, men att komma dit tar tid. Det borde även gälla medarbetare. För vad är ett bra medarbetarskap?

Kanske är det bara i Sverige vi lägger tid på dessa funderingar. Kanske är det enklare att chefen bestämmer och vi fogar oss utan att känna oss kränkta eller styrda.

Frihet måste hanteras varsamt. Både av ledare och dennes omgivning.

Så ett bra ledarskap kan aldrig verka om inte omgivningen är beredd att ta emot det.

PotentialPodden™ - avsnitt #34

Vi fortsätter med vår del i poddserien, där vår VD Marika Skärvik blir intervjuad av Ella Lindgren, Chef för Försäljning och Medlemsutveckling på LRF.

Temat denna gång, handlar om ledarskap och förmågan att leda sig själv.

Hur skapa medvetenhet om sitt eget agerande som ledare och vad det leder till? Är det viktigt att vara chef? Hur ska man ta hand om och utveckla potential?

LYSSNA HÄR>>  på vårt samtal.

I september Månadsbrev intervjuar vi Marie Nygren, VD Coop Sverige

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA KUNDER DENNA MÅNAD
Nya kunder är inom banksektorn, retail och byggindustrin. 

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. HÄR kan du se XL Bygg, berätta mer.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!