Vill du ge bort en uppskattad och inspirerande julklapp till någon du tycker om? Köp någon av vår VDs böcker: “Lurad? – Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång” och “Omänskligt mänsklig – När empatin står i vägen för framgångsrikt ledarskap”.
Nu kan du köpa båda böckerna till ett paketpris för 395kr, vilket är 50% rabatt på ursprungspriset. Lägg din beställning genom att mejla till info@performancepotential.se
Vi är glada att få berätta att vi vid årsskiftet lanserar en utvecklad rapportfunktion i vår applikation. Den nya rapporten ger varje individ en än mer personlig och utökad inblick i sina resultat, med fokus på att skapa ännu större värde för utveckling och reflektion.
Fördjupad information direkt i applikationen
Vi har också lagt till flera nya funktioner i applikationen:
Maximera användningen av insikterna
Den nya funktionaliteten gör det ännu enklare att dra nytta av den data som finns tillgänglig före, under och efter varje övning. Du får tillgång till verktyg och stöd som hjälper dig att förvandla insikter till handling – i realtid.
Ann Öberg är VD för Almega och har erfarenhet från en rad chefsroller på myndigheter samt inom Svenskt Näringsliv, Klarna och Handelsbanken.
Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag.
Min resa har varit ganska brokig och började i universitetsvärlden. Jag disputerade med en avhandling om kapitalskatter inom bolags- och bostadssektorn, med särskilt fokus på 3:12-reglerna. Därefter fortsatte jag som skatteexpert i myndighetsvärlden, och arbetade på Konjunkturinstitutet samt på Finansdepartementet under Anders Borg. Där fick jag bl a möjligheten att vara med och bygga upp Finanspolitiska rådet tillsammans med Lars Calmfors, rådets första ordförande.
Min första ledarroll kom när jag återvände till Konjunkturinstitutet och blev chef för offentliga finanser, för övrigt en bra utgångspunkt för min fortsatta karriär på Finansdepartementet.
Efter ett decennium inom det offentliga gick jag till näringslivet, först som chefekonom på Svenskt Näringsliv och därefter till Handelsbanken och roller som chefsekonom, global analyschef och affärsutvecklare. Senare hann jag även med en vända som nordisk public policy-chef på Klarna, innan jobbet på Almega blev för lockande.
Tjänstesektorn har en avgörande betydelse för Sverige i termer av sysselsättning, BNP, produktivitet och tillväxt och som tjänsteföretagens bransch- och arbetsgivarorganisation utgör Almega länken mellan näringsliv, fackförbund och politik. Vi verkar för att skapa de bästa förutsättningarna för våra 11 500 medlemsföretag och deras sammanlagt 600 000 medarbetare att utvecklas.
Dessutom har jag, och har haft, ett antal styrelseuppdrag inom olika branscher, vilka har gett mig ytterligare perspektiv.
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
Jag tror att grunden för ett bra ledarskap handlar om autenticitet. Med trygga och genuina ledare är det raka rör, de vågar släppa taget och litar på sina chefskollegor och medarbetare. Detta är också målbilden för mitt ledarskap.
Hur vill du att andra ska uppfatta dig som ledare?
Just som en autentisk ledare. De som känner mig vet också att jag har höga förväntningar på de chefer som rapporterar till mig. Vill man ha de privilegier som kommer med att vara chef och ledare så förväntar jag mig också att man engagerar sig för helheten och inte sätter sig på läktaren och pekar på vad alla andra ska göra.
Vilka är dina största möjligheter och kanske utmaningar i din ledarroll nu och framåt?
Mitt nuvarande jobb och den struktur som råder, både inom Almega och Svenskt Näringsliv, är en ledarskapskurs i sig. Det som brukar kallas sfären är en komplex föreningsstruktur som bygger på samverkan. Detta öppnar för stora möjligheter men också utmaningar och jag har fått träna mycket på relationsbyggande och tålamod i min nuvarande ledarroll – erfarenheter jag är övertygad om att jag får nytta av framåt.
Vad behöver din omgivning känna till om dig för att kunna få ut det bästa av dig som ledare?
Finns det ett engagemang i grunden och en vilja att lösa saker så har man min uppmärksamhet och mitt fulla stöd.
Vilka förutsättningar är viktiga för dig som ledare för att kunna få verka i ditt ledarskap?
En grundförutsättning är stöd och uppbackning i svåra frågor, i mitt fall från ordförande och styrelse. Med tiden och den trygghet som kommer med erfarenheter har tydliga anvisningar och mandat blivit mindre viktiga för mig in min yrkesroll. Man kommer långt genom att fokusera på det man har förutsättningar att påverka och strunta i resten.
Vilka verktyg använder du för att hantera ditt ledarskap?
Mina främsta verktyg är de många kloka människor som jag har omkring mig och som både utmanar mig och ger mig goda råd.
Vilka är dina viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Äkthet, integritet och ansvarstagande. Då sover man gott på natten.
Vilka särskilda utmaningar under åren har du som ledare lärt dig mest av?
Vad lärde du dig av de händelserna, eller situationerna?
Jag har lärt mig att våga lita på min magkänsla, att alltid stå stadigt med båda fötterna på jorden och att ha tålamod.
Det som inte syns på kort sikt kommer fram i ljuset på längre sikt.
Hur investerar du i din egen utveckling som ledare?
Jag läser en del böcker på temat, men det som ger mig mest är de VD-, alumni- och styrelseforum som jag deltar i och där vi kan dela utmaningar och lärdomar med varandra. Jag har också flera kloka och erfarna mentorer i mitt nätverk som jag har lyxen att få bolla tankar med.
Har du någon person som betytt något särskilt för ditt lärande som ledare och vilka lärdomar gav det dig?
Jag har haft många kloka, och mindre kloka, chefer att ta lärdom av i mitt arbetsliv och försökt ta med mig det bästa från alla. Eftersom man ständigt utvecklas som ledare har olika lärdomar varit relevanta under olika delar av livet. Ett ordspråk som jag fått med från min pappa, och som ständigt är aktuellt, är:
”Var snäll mot människor på vägen upp för du kommer att möta dem på vägen ner”.
Med den erfarenhet du har idag, vilka tre råd skulle du ha gett dig själv när du startade din ledarbana?
Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Nu är jag förvisso nöjd med mitt val, men efter gymnasiet stod valet mellan att bli nationalekonom, jurist eller att söka till musikhögskolan. Om jag skulle tvingas välja något annat idag låter brottsutredare eller kriminolog intressant.
Vad önskar du att människor tar med sig och minns från just ditt ledarskap?
Jag hoppas att de minns mig som den jag är, med mina goda och dåliga sidor. Vad de tar med sig och minns från mitt ledarskap svarar andra bättre på än jag.
Alla människor behöver känna sig betydelsefulla. Även ledare och chefer.
Det inte ovanligt att chefer och ledare känner ett starkt behov av att vara i centrum. Detta kan ofta leda till att de tar på sig mer ansvar än vad som är hållbart, både för deras egen del och för organisationen som helhet. Men varför händer detta, och vad kan vi göra åt det?
Egot är en kraftfull drivkraft som kan hjälpa oss att nå våra mål och prestera på topp. För många ledare är det egot som driver dem att ta på sig utmaningar och att sträva efter framgång. Men när egot tar över kan det leda till problem. En chef som ständigt känner behovet av att vara i centrum kan börja fatta beslut som inte alltid är i organisationens bästa intresse. De kan också börja ta på sig för mycket ansvar som kan leda till utbrändhet och ineffektivitet.
När en ledare låter sitt ego styra kan det leda till att de känner sig överväldigade och stressade. De kan börja känna att de måste vara involverade i varje beslut och varje detalj, vilket kan vara utmattande. Detta kan i sin tur leda till att de tappar fokus på de strategiska målen och istället fastnar i operativa detaljer. Då kan det skapa en kultur där medarbetarna känner sig undervärderade och inte får utrymme att växa och utvecklas.
För organisationen kan en ledare som starkt drivs av sitt ego i vissa fall vara skadlig. När en ledare tar på sig för mycket ansvar och inte delegerar kan det leda till ineffektivitet och brist på innovation. Medarbetarna kan känna sig demotiverade och oengagerade, vilket kan påverka produktiviteten negativt. Dessutom kan det skapa en arbetsmiljö där medarbetarna inte vågar ta egna initiativ eller komma med nya idéer, eftersom de känner att deras insatser inte uppskattas, även om ledaren visar på respekt och omtanke.
Det är viktigt att en ledare lär sig att släppa taget. Detta innebär att de måste vara villiga att delegera ansvar och lita på sina medarbetare. Genom att göra detta kan de skapa en mer hållbar arbetsmiljö för sig själva och för sina medarbetare. Det handlar om att bygga förtroende och att ge medarbetarna utrymme att växa och utvecklas. Det är inte alltid lätt att vara självkritisk och en ledare som låter egot påverka en, kan också framstå som karismatisk och därför bli satt på piedestal.
Att vara en bra ledare handlar inte bara om att vara i centrum och ta på sig allt ansvar. Det handlar också om att kunna släppa taget och lita på sina medarbetare. Genom att göra detta kan ledare skapa en mer hållbar och effektiv arbetsmiljö, både för sig själva och för sina medarbetare. Det är genom att delegera och bygga förtroende som ledare kan skapa en kultur där alla känner sig betydelsefulla och motiverade att bidra till organisationens framgång.
Som ledare är inte ens uppgift att söka bekräftelser, utan att ansvara för en verksamhets positiva utveckling och ta de beslut som är bäst för verksamheten.
I rollen som chef och ledare vilar det ett ännu större ansvar att hantera sitt ego och vara trygg i sig själv. Det kan man uppnå bättre med att han någon som kan spegla ens tankar och känslor och ge en perspektiv. Ensam är inte stark och egot gör en oftast ensam.
Som människa behöver man bli sedd, även som chef, som ledare behöver man i första hand se andra människor. Det är inte lätt att hålla koll på sitt ego. Vad är ledarens vilja att göra gott, kontra att själv bli bekräftad?
Frågor att ställa sig från tid till annan.
Niklas Hydén har varit VD för CityMail sedan 2023. Innan dess har han haft flera VD-uppdrag och andra ledarroller inom framförallt logistik, e-handel och media. Han startade sin karriär som strategikonsult där han fick inblick i många olika branscher.
Niklas första riktiga ledarerfarenhet började redan under militärtjänstgöringen som kompanibefäl, och har sedan under stor del av yrkeslivet haft olika ledarroller. Ledarskapet bygger mycket på resultatinriktning, tydlighet, transparens och autenticitet.
LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap
Som chef får du ta del av en effektiv modell och verktyg som bevisat stärker genomförandekraften i ditt team. Under workshopen får du prova vår modell praktiskt och upptäcka hur kunskapen om preferenser kan öka samarbetet och leveransen i din organisation.
Vi går igenom tre avgörande delar: problemlösning, värderingar och fokus i genomförandet – allt för att långsiktigt öka produktiviteten i ditt team.
Gör som över 400 nöjda kunder och lär dig maximera ditt teams potential. Workshopen är kostnadsfri och vi bjuder på frukost.
Intresserad? Mejla oss på info@performancepotential.se för mer info och anmälan.
NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom Försäkring, Försvarsmakten, Retail, Energibranschen och IT.
VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. HÄR kan du bland annat se KG Knutsson berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.
ANVÄNDBARA LÄNKAR
Aktuella event hittar du här
Läs våra senaste pressartiklar här
Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap
TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!
Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.
Följ oss gärna på våra sociala medier!