NOVEMBER 2021

”Jag söker mig medvetet till människor som ger mig energi"

Peter Säll är VD på Länsförsäkringar Mäklarservice med en bakgrund inom finans.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har
Jag är född 1960 i Solna. Efter gymnasiestudier så började jag 1979 på Götabanken. År 1987 fick jag mitt första ledarskapsjobb inom Svenska Finans med 30 talet medarbetare. Det kändes helt rätt. Därefter WASA Försäkring och sedan 1998 inom länsförsäkringsgruppen. Som Vd för Länsförsäkringar Mäklarservice sedan 2006.

Vad fick dig in på ledarskapsspåret från allra första början?
Jag gillar relationer. Jag gillar att se andra människor utvecklas och jag gillar att kunna påverka.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är utmärkande för just dig?
Att jag inspirerar, visar vägen. Att jag är modig och involverar på riktigt.

Vilka 3 saker ser du att du i ditt ledarskap kan bidra särskilt med?
Förutom ovanstående så kan jag locka fram kreativitet, skapa teamkänsla och få människor att lämna komfortzonen.

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
Handlingskraftig, strukturerad, inspirerande, jag vågar utmana och är transparent.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Att lita på att alla kan betydligt mer än vad man kan tro. Människor som får fullt förtroende med rätt förutsättningar klarar av det mesta.

Vad ser du som din viktigaste ledarskapsfråga framåt?
Att involvera.

Vilka är dina viktigaste värderingar och hur speglar det ditt ledarskap i vardagen?
Rätt mental inställning, affärsmässighet och eget ansvar. Har levt det sedan 2006 i vardagen. Det är också bolagets värdegrund. Att fokusera på att odla beteenden hos alla medarbetarna runt dessa värderingar skapar framgång.

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
Hos mina medarbetare och ledare men även bland familj och vänner. Genom att idrotta i stort och smått.

Krävs det något särskilt av ditt ledarskap i den situation som verksamheten nu befinner sig i?
Mod och nyfikenhet.

Hur ser du till att bygga vidare på egen energi och utveckling i ditt ledarskap?
Jag söker mig medvetet till människor som ger mig energi.

Vilka 4 råd skulle du gett dig själv som ny ledare, som du med din erfarenhet idag, haft nytta av då?
Tro på andras förmågor, att inte göra det mesta själv, att fokusera på mål och inte på aktivitet, jobba aktivt med feedback.

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Lars Brostedt i banken var alltid juste, Göran Rylander var tydlig och samtidigt krävande, Hans Benndorf var alltid väldigt involverande. Alla tre linjechefer under min första halva. Jag har försökt tränat på de egenskaperna. Utöver det har jag mest haft olika styrelseordförande. Då blir relationen annorlunda. Dock inte nödvändigtvis sämre.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Sportjournalist.

Vad önskar du att man ska ha tagit med sig från just ditt ledarskap den dagen du väljer att kanske göra annat?
Mod.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Skickliga ledare håller koll på sitt ego och utmanar det ständigt genom god självinsikt och att ständigt vara på sin vakt."

När egot står i vägen
Som ledare tar man beslut varje minut. En del blir bra, en del blir kanske mindre bra. Analysen är ju alltid lätt att göra i efterhand och bedömningen för hur bra beslutet var, är då enkelt att göra.

Vad driver egentligen oss att agera som vi gör? Varför väljer vi t ex att ibland reagera med maktbeteenden?

När vi som ledare ska ta beslut i svåra situationer, vilket är vårt ansvar och det som vi bl a blivit tillsatta att göra, måste vi i första hand tänka på vårt uppdrag och den verksamhet vi företräder.

Men även ledare är människor med rädslor och önskan att riskminimera. I slutänden är det få som vågar riskera sitt eget skinn och sin person. I ärlighetens namn så är en död karriär inget man med automatik vill försätta sig i.

Möjligen får några vatten på sin kvarn nu. Kanske de som hävdar att ledare och chefer bara är ute efter makt eller egen berömmelse, men det är viktigt att vara nyanserad i hur man som ledare drivs av rädslor och hotbilder och som kan förgöra delar av sitt liv.

Faktum är att höga chefer tar en stor risk i att just tacka ja till rollen. Självklart kommer även ett intressant, utmanade, utvecklade och möjligen en bra ersättning som en del i vågskålen. Det gör att utomstående kanske anser att de privilegier som erbjuds gott och väl kompenserar för de mindre trevliga delarna.

Men att förlora sin status, sitt mandat och kanske även ansiktet, kan göra många goda ledare till mindre sympatiska personer.

För varför är det så, att från tid till annan, uppvisar ledare auktoritära sidor, upplevd brist på empati och maktmissbruk i olika former?

Alla besluts som tas är i grunden påverkade av vårt ego. När vi blir irriterade, arga eller besvikna, eller när vi får bekräftelser och stående ovationer.

Egot finns där, men det talas sällan om som en påverkanskraft. Egot ska inte förväxlas med egoism. Egoism handlar om att göra saker för enbart egen vinning, men egot kan givetvis driva en dithän om man inte är uppmärksam.

Vårt ego skyddar oss i många stycken och hjälper oss att ”överleva”. Det är där vi får våra boosts, det är egot som driver oss att prestera, vara duktiga och lyckas.

Men egot kan också lura oss spela oss ett spratt. Egot gör oss påminda om vårt eget misslyckande, eller rädslan för att hamna utanför. Att vi ska vara helt befriade från vårt ego, är en utopi.

Skickliga ledare håller koll på sitt ego och utmanar det ständigt genom god självinsikt och att ständigt vara på sin vakt.

För de som är skickliga kan andras egon var en perfekt sak att underblåsa. Egot söker ständig näring då vi människor behöver känna oss sedda och lyckade.

I mina roller som mentor för chefer, pratar vi mycket om vad egot kan göra med ens ledarskap och att det är viktigt att vara uppmärksam på när det träder in i bilden. Det är inte alltid lätt att få syn på egot och det lurar ständigt bakom hörnet. Egots effekter kan också skapa prestationsångest, mindervärdighetskomplex eller upplevt misslyckande. När vi tycker synd om oss själva, är egot en del i att skapa den känslan.

Det är inte lätta att leda sitt ego, men det är bra att börja försöka. När vi hamnar i negativ spiral, känner oss förfördelade, får för oss att vi inte duger, därför att någon annan helt omedvetet har satt igång processen, jag då krävs det att man med bibehållet självförtroende och självkänsla ser att världen inte kretsar kring mig. Vid de tillfälle du tror att allt är mitt fel, ja då är det egot som spökar igen.

Att vara vaksam på sitt ego är ännu viktigare som person i ledande position.

Egot utmanar dig ständigt att ta beslut som gynnar just egot och när du tappar energi eller känner dig misslyckad, är det egot som behöver näring.

Ett sätt är att är alltid ställa sig frågan om det är egot som fått dig att känna som du gör. Både när du känner dig euforisk och missmodig.

Egot går aldrig och lägger sig, så du behöver vara vaken på vad som händer med dig i ditt agerande som ledare och vad som egentligen påverkar dina val.

Är det för din eller andra skull du gör det du gör?

Svaret vet bara du.

PotentialPodden™ - avsnitt #25

Denna gång har vi ett inspirerande samtal med Anna Johnson, VD för Grant Thornton, ett bolag som stöttar entreprenörer och tillväxtbolag med hållbar tillväxt.

Anna menar att vägen till nöjda kunder går genom välmående medarbetare – något som också färgar bolagets affärsplan där ett av målen handlar om ett hållbart arbetsliv.

År 2019 var hon finalist i Tidningen Chefs utmärkelse ”Årets hälsofrämjande chef”.

LYSSNA HÄR>> på vårt samtal.

Vad innehåller vårt rekyteringspaket?

Det vanligaste är att våra kunder köper ett Rekryteringspack om 5 st eller 10 st. Det går självklart att även köpa per tillfälle.

Hur processen ser ut och vad som ingår:

  1. Välj era slutkandidater via de olika lösningar ni har idag.
  2. Kandidaterna genomför vår analys ArbetsrelateratDNA™ online, som visar hur de kommer att agera och leverera i den aktuella rollen.
  3. Vi återkopplar resultatet både till det rekryterande företaget och till kandidaterna.
  4. On-boardingen blir smidigare och ni får veta vilka delar ni behöver utveckla när personen väl är på plats.
  5. Ni får en tydlig bild på hur bra matchningen är med er verksamhet, av oss.

TESTA EN DEL AV VÅRT MATCHNINGSVERKTYG KOSTNADSFRITT >> 

I december Månadsbrev intervjuar vi Caroline Krensler, VD för VinnGroup.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

AFFÄRER DENNA MÅNAD
Offentlig sektor, Retail and Bygg.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. HÄR kan du se CRM-Konsulterna, berätta om hur de använder ArbetsrelateratDNA i rekrytering.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!