MAJ 2025

Starta dagen starkt – anmäl dig till vårt DIGITALA frukostforum och vässa ditt ledarskap

Bjud in din potential till frukost – Välkommen till PotentialPro
Ett kostnadsfritt digitalt frukostforum för chefer och ledare som vill öka genomförandekraften i sina team.

Vill du som chef eller ledare vässa din förmåga att få saker att hända i praktiken – och samtidigt skapa en kultur som främjar framgång? Då är PotentialPro något för dig.

Efter stort intresse erbjuder vi nu ett digitalt tillfälle – perfekt att starta dagen med, oavsett var du befinner dig.

🗓 När: Måndag 3 juni, kl. 08:15–09:00
💻 Var: Digitalt via Teams
💡 Pris: Kostnadsfritt

Det här får du med dig:

  • Verktyg för att förstå och styra ditt teams beteenden – så att ni når er fulla potential.
  • Data och analys som gör skillnad – ta bättre beslut baserat på fakta, inte magkänsla.
  • En konkret modell som fungerar i vardagen – använd av över 400 organisationer.
  • Fokus på tre avgörande faktorer: problemlösning, värderingar och genomförande – med rätt tempo och fokus.

Vi pratar om hur du som ledare:

  • Undviker att konflikter och otydlighet bromsar framgång.
  • Leder genom motstånd och osäkerhet vid förändringar.
  • Bygger en stark, affärsmässig kultur där alla drar åt samma håll.

👉 Anmäl dig här och säkra din plats >>

"Det bästa jag vet är att se verksamheten, team och individer utvecklas och som ledare får jag vara med på ett hörn i många olika utvecklingsresor."

Rasmus Bent är VD för Tänndalens Skidanläggning. Han har en stor passion för skidåkning och har jobbat i många olika roller inom branschen, även i styrelser. 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till din VD-roll idag. 

Jag är född i Huskvarna men uppvuxen i Funäsdalen. Jag älskar allt som har med skidåkning att göra och den fantastiska bygden här i västra Härjedalen.

Jag började min karriär med att städa och bädda på hotell Fjällgården under helgerna och har sedan dess jobbat på de flesta positionerna i en skidanläggning.

Jag brinner extra för mötet mellan människor och värdskap och tror att drivet att utveckla och förbättra har gjort att jag till slut hamnat på en VD post.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är utmärkande för just dig? 
Jag tror på att skapa en miljö där människor känner sig trygga att ta initiativ och våga testa nya idéer. Jag vill att vi ska ha höga ambitioner, men också att vi ska ha roligt på vägen.

För mig handlar ledarskap mycket om att bygga tillit – jag litar på mina medarbetare och uppmuntrar dem att ta eget ansvar. Det är alltid bättre att be om ursäkt än om lov.

Jag har förmånen att arbeta med extremt engagerade och drivna kollegor som hela tiden har nya projekt på gång. Jag behöver snarare hjälpa till att prioritera och skapa fokus ibland än att driva på. 

Vad är det bästa med att få vara ledare och chef? 
Att få jobba med människor som brinner för det de gör! Jag inspireras av att se medarbetare utvecklas och ta sig an nya utmaningar. Att leda Tänndalen är också ett drömjobb på så sätt att det kombinerar strategi, affärsutveckling och vardagens operativa utmaningar – ingen dag är den andra lik. Det bästa jag vet är att se verksamheten, team och individer utvecklas och som ledare får jag vara med på ett hörn i många olika utvecklingsresor. 

Vad vill du åstadkomma med ditt ledarskap? 
Jag vill att Tänndalen ska vara en plats där människor trivs – både gäster och medarbetare. En kultur där vi har höga ambitioner, men också en stor frihet att bidra med idéer och påverka utvecklingen. Om jag lyckas skapa en arbetsmiljö där människor känner sig sedda, motiverade och delaktiga, då har jag gjort mitt jobb. 

Vilka områden ser du som mest utmanande i ledarskapet? 
Essensen i ledarskapet är för mig att förtydliga och följa upp, men det är ju också det som är svårast. Att få tiden att räcka till för sina kollegor, det blir lätt att man fastnar i möten och mailkorgen.  

Inom vilka områden får ditt ledarskap bäst effekt? 
Jag passar bäst som ledare i en organisation som Tänndalen – där vi alla delar samma passion för att skapa, tänka nytt och gå vår egen väg. Jag tror att min styrka ligger i att kombinera driv, strategi och empati. Jag vågar fatta beslut och driva förändringar, men jag vill också att vi har en kultur där alla känner sig delaktiga och kan påverka. Många av mina medarbetare lyfter just att vi har en miljö där det är lätt att få gehör för sina idéer och att vi får mycket gjort på kort tid.

Hur fyller du på med energi och hur skaffar du dig inspiration? 
Energin fylls bäst på i skidbacken eller på fjället. Jag har som mål att besöka minst fem nya skidanläggningar varje år. Att få känna fartvinden blåsa hjärtat och skallen ren är ett effektivt sätt att glömma bort alla problem och bara vara i nuet. När jag är på nya platser är samtalen med andra inom samma bransch en stor inspiration, jag tror min nyfikenhet verkligen kommer till gagn här.

Vad är viktigt för dina medarbetare att veta för att få ut det bästa av dig som ledare? 
Att jag uppskattar initiativ! Jag är ingen kontrollmänniska och jag vill att vi ska ha en kultur där vi testar och vågar. Jag vill också att vi är raka mot varandra – säg vad du tycker och var tydlig med vad du behöver.

Finns det någon person som betytt mycket för dig som ledare och vad har den personen bidragit mest med? 
Jag har flera personer och ledare som jag verkligen ser upp till. Min tidigare chef Peter som tydligt visade att drömmar och passion är otroligt starka drivkrafter, och att ingenting kommer gratis, utan hårt arbete lönar sig. Men även Göran, en av våra ägare. Jag har aldrig jobbat med någon som är så skarp och duktig på både att räkna men också att se en helhetsbild och vara långsiktig i beslut.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana som du skulle haft god nytta av nu? 
– Lyssna ännu mer på magkänslan, den har ofta rätt.
– Fatta inte förhastade beslut.
– Lägga mer tid på att tydliggöra mål och förväntningar, det sparar tid längre fram.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vilka är dina lärdomar? 

Min största utmaning har definitivt varit att leda verksamheten genom förändringsprocesser. Det är alltid svårt när förändringar kräver att människor lämnar sin komfortzon. Min viktigaste lärdom är att kommunikation är avgörande – ju mer transparens och tydlighet, desto enklare blir det för alla att acceptera och engagera sig i förändringen.

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i din vardag?
Respekt, tillit och öppenhet är mina starkaste värderingar. Det visar sig genom att jag alltid försöker bemöta alla med respekt, oavsett roll eller situation. Jag litar på mina medarbetare, ger dem ansvar och mandat, och uppmuntrar en öppen dialog där det är okej att tycka annorlunda och ifrågasätta.

Vilka delar i ditt ledarskap önskar du utveckla framåt?
Jag skulle vilja bli ännu bättre på att skapa tydlighet och struktur, särskilt när vi växer snabbt och många projekt pågår samtidigt. Jag vill också förbättra min förmåga att coacha mina medarbetare så att de verkligen kan nå sin fulla potential.

Om du fick välja en helt ny inriktning, vad skulle det i så fall vara?
Om jag skulle byta bana helt skulle jag nog ge mig in i politiken, jag tycker om att vara med och påverka.

Vad vill du att ditt ledarskap ska ha lämnat för avtryck, den dag du kanske väljer att göra annat?
Jag vill att mitt ledarskap ska ha bidragit till att skapa en kultur där alla känner sig sedda, där människor vågar testa nya idéer och känner en stark gemenskap. Att ha byggt en verksamhet där både gäster och medarbetare känner sig hemma och stolta över vad vi tillsammans har åstadkommit – det skulle vara det bästa kvittot för mig.

Något avslutande som du vill dela?
Då vill jag hälsa er alla varmt välkomna till Tänndalen framöver! Hör gärna av dig till mig om du kommer upp med dina kollegor så ses vi gärna och delar erfarenheter kring entreprenörskap och ledarskap.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Är det okej att mobba chefen?"

När vi diskuterar arbetsplatsmobbning dyker ofta bilden upp av en tyrannisk chef som gör livet surt för sina medarbetare. Men det finns en annan sida av detta mynt – den chef som själv blir mobbad. Den som med subtila medel, eller ibland öppet, utsätts för trakasserier och utfrysning på sin arbetsplats. Är det verkligen okej att slå på chefen? Självklart inte, men detta är ett problem som sällan blir belyst. Kanske för att den som är ledare och chef uppfattar sig själv som svag om denne utsätts för mobbing och väljer att negligera eller erkänna att det överhuvudtaget förekommer.

Ett vanligt argument till varför det kan anses “acceptabelt” att mobba en chef är att chefen har makt. Men i praktiken har medarbetare ofta en enorm informell makt, särskilt om de organiserar sig och agerar tillsammans. Deras röster anses ibland mer trovärdiga än chefens, eftersom chefen redan har en position som kan uppfattas som auktoritär och därmed mindre sympatisk.

När medarbetare utnyttjar sina nätverk för att sprida negativitet eller skapa missnöje kan chefen snabbt bli måltavlan för frustration och kritik. Detta förstärks av en kollektiv idé om att chefen alltid “tål” mer och borde kunna hantera kritik, oavsett dess natur. I många fall förvandlas chefen till en symbol för allt som inte fungerar på arbetsplatsen – och får ta på sig skulden oavsett om det är rättvist eller inte.

Många chefer är redan “dömda” på förhand. Som ledare får de automatiskt rollen som potentiell förövare i medarbetarnas ögon. Denna förutfattade mening gör att chefens argument eller förklaringar ofta väger lätt. Det är som att chefen börjar ett “spel” med nackdelar, där de både ska leverera resultat och hantera interpersonella konflikter – samtidigt som deras egen roll ofta ifrågasätts.

När en chef utsätts för mobbning kan konsekvenserna vara förödande, både för individen och för organisationen. Mobbning kan leda till att duktiga ledare väljer att lämna sina roller, inte på grund av inkompetens, utan på grund av en ohållbar arbetsmiljö. Detta påverkar inte bara chefens karriär, utan också arbetsplatsens långsiktiga framgång, då ledarskapets stabilitet är avgörande för en fungerande organisation.

Problemet med mobbning och utfrysning kan tyvärr även komma från en annan riktning – chefens egen chef. Det händer att högre chefer, medvetet eller omedvetet, agerar på sätt som undergräver en mellanchefs auktoritet gentemot medarbetarna. Det kan handla om att öppet kritisera beslut inför personalen, ignorera eller kringgå den chefens kommunikation, eller att ge dubbla budskap som skapar förvirring och ifrågasättande.

När chefens chef väljer att frysa ut eller underminerar en ledares roll riskerar det att skapa en ännu svårare arbetsmiljö där förtroendet för chefen raseras. Det förvärrar situationen ytterligare eftersom den redan utsatta chefen tappar både stöd och respekt från sin personal. För många kan det här vara ännu svårare att hantera än mobbning från medarbetare – särskilt eftersom det är en chef ovanför i hierarkin som utövar detta maktspel.

Det är viktigt att ledarskap på alla nivåer bygger på respekt och samarbete. En chef ska kunna känna att deras arbete backas upp, inte undermineras. Ett gott samarbete mellan chefsnivåer är grundläggande för att skapa en stark arbetsplatskultur som gynnar hela organisationen. Låt oss arbeta för att göra detta till en självklarhet.

Som chef är det viktigt att våga belysa mobbning av chefer. Att bli utsatt är inget att skämmas för.

Bygga relationer med dina medarbetare, men även med andra chefer, främja dialog och arbeta aktivt för att skapa en arbetsmiljö där respekt och förståelse står i fokus. Och framför allt – våga stå upp för dig själv. Ingen arbetsplats vinner på att förlora kompetenta chefer på grund av mobbning.

Mobbning är aldrig okej – och chefer är inte undantagna.

Tid för något mer än det traditionella VD-nätverket? CEO Connect - 27 augusti!

Är du redo att göra skillnad och utveckla ditt ledarskap?

Vi bjuder in dig till ett unikt forum för vd:ar där ledarskap får stå i centrum. Fokus är ledarskap på ett mer personligt plan där framstående företagsledare definierar sitt ledarskap med fokus på medvetenhet, långsiktighet och hållbarhet. Det är dessa ledare vi samlar för möten och samtal i CEO CONNECT, för att ge dig insikter och utbyte som går bortom det traditionella.

Vi kommer även denna gång att krydda frågeställningarna med hjälp av vår panel med fokus på frågor som rör ledarskapets roll i en ”förvirrad” tid, hur vi håller starkt i hållbarhet och diversity och hur ledarskapet möjliggör nya affärer i en märklig konjunktur. 

  • Peter Mellin, VD Sodexo Sverige
  • Håkan Bergström, VD Firesafe
  • Maria Ros Hjelm, VD Sveriges Turistförening

Är du vd för ett medelstort till stort företag och vill vara med på vårt nästa CEO Connect den 27 augusti 2025? Skicka gärna ett mejl till oss på info@performancepotential.se

PotentialPodden™ - avsnitt #66

Henrik har varit anställd på Holmen sedan 1993 och arbetat som VD sedan 2014. För honom är transparens och öppenhet grundpelare i ledarskapet. För att kloka beslut bygger på tillgänglig och delad information.

Henrik menar att man som VD per definition sitter med ett informationsövertag. Vill man ha engagerade medarbetare som är delaktiga i och bidrar till en positiv utveckling av företaget, så måste man därför värna om transparens och involvering.

En äkta och ständigt pågående personlig dialog är hans viktigaste verktyg i ledarskapet.

LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap.

I juni Månadsbrev intervjuar vi Sofia Götmar-Blomstedt, vd på PwC Sverige.

Månadens tankeväckare

Illustratör Åsa Holmqvist

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom följande branscher: Energi, IT och Fastighet.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Sodexo berätta om hur de använder ArbetsrelateratDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!