PotentialPro är vårt kostnadsfria frukostforum för dig som vill utvecklas som ledare och chef och som vill fördjupa dina insikter och skaffa dig verktyg som fungerar i praktiken.
Det här får du med dig:Verktyg för att förstå och styra ditt teams handlingar för att nyttja er fulla potential.
Tillgång till relevant data och faktabaserade analyser som hjälper dig att minimera risker och maximera era resultat.
Hands-on erfarenhet av vår modell, med fokus på tre avgörande delar: problemlösning, värderingar och genomförande med rätt tempo och fokus.
En beprövad modell för att öka genomförandekraften – använd av över 400 organisationer.
Tid: 08:00-09:45
Plats: Vasagatan 16, Stockholm (Convendums lokaler)
Vårens teman och kostnadsfria tillfällen inklusive frukost:
26 mars – Maximera genomförandekraften i ditt team och nå bättre resultat.
10 april – Färre konflikter och missförstånd som hindrar ditt teams framgång.
7 maj – Hantera motstånd och osäkerhet inför förändringar.
20 maj – Skapa en hållbar och affärsmässigt stark kultur i ditt team.
Carina Olsson är vd på Bankgirot med en bakgrund från produkt- och affärsutveckling i bankvärlden, bland annat inom SEB och Riksgälden. Hon är även styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté.
Berätta kort om din bakgrund och vägen till vd-jobbet på Bankgirot.
Jag har arbetat i gränslandet mellan produktutveckling och IT. Både som chef för Produkt- och Affärsutveckling men även som CIO och IT-chef. Jag är systemvetare i grunden och har tidigare varit på Bankgirot i olika roller.
Senast kommer jag från SEB som chef inom Technology Payments and Cash Management Reporting. Nu är jag tillbaka på Bankgirot och från den 1 augusti 2024 har jag varit vd.
Vad gjorde dig intresserad av ledarskapet från start?
Idrotten har gett mig möjlighet att utveckla mitt ledarskap från unga år, så när frågan kom att bli chef över min egen grupp inom Produktutveckling när jag var 29 år, så ville jag pröva. Men jag var inte säker på att det var rätt.
Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
För mig är öppenhet viktigt. Jag försöker vara tydlig och nära utan att detaljstyra. Att mina värderingar följer verksamhetens är viktigt för mig. Bankgirots värderingar är Öppen, Affärsmässig och Ansvarsfull och det passar mig väl.
Vad får dig att gå upp på morgonen och anta en ny dag?
Människorna jag jobbar med ger mig energi och vilja att fortsätta lära mig mer och utvecklas. Sedan är förstås även arbetsuppgifterna och kontexten viktigt, men kommer ändå på andra plats. Att arbeta på Bankgirot innebär möjligheten att arbeta med betalningar, som är en samhällsviktig funktion och det ger en extra dimension till uppdraget.
Vad har hittills varit din största ledarskapsutmaning och hur har du hanterat den?
Jag har varit med om både omfattande neddragningar där duktiga personer tvingats lämna och jag har också varit med om stora upptrappningar under t.ex. Covid, där det var oerhört svårt att behålla de nyrekryterade. De fick inget sammanhang när de inte träffade sina kollegor fysiskt. Båda situationerna har varit utmanande men självklart är det tuffare vid nedskärningar, speciellt när det påverkar personer som riskerar att komma långt ifrån arbetsmarknaden.
Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Som jag nämnde tidigare så är det öppenhet, affärsmässighet och att vara ansvarsfull.
Vad får dig ur balans eller stjäl din energi som ledare?
När personer inte kan sätta sig in i andras perspektiv och håller fast vid sin åsikt utan att försöka förstå mer. Jag kan se det som trångsynt, men jag tror att andra kan se det som principfast. Men det stjäl energi när viljan att samarbeta inte är given.
Vad är de viktigaste uppgifterna du har som vd de närmsta åren?
Bankgirot skulle läggas ner men har nu ett oerhört viktigt uppdrag att bygga nya betalningsinfrastrukturen för Sverige, så det är mitt uppdrag. Det innebär att modernisera den tekniska infrastrukturen, utveckla nya standardiserade produkter och inte minst bygga kompetens. Som tur är har Bankgirot oerhört lojal och kompetent personal som är kvar i bolaget samtidigt som vi nu rekryterar nya kollegor för fullt.
Vilka egenskaper uppskattar du särskilt hos dina medarbetare?
Vi lever i en reglerad verksamhet som måste fungera hela tiden, därav är kvalitet centralt. Sedan är engagemang och viljan till goda relationer och samarbete oerhört viktigt. Det gäller internt, men inte minst externt eftersom vi arbetar väldigt nära våra kunder och leverantörer.
Vilka delar i ditt ledarskap har varit mest utmanande för dig själv?
Jag har tyvärr inte alltid det bästa tålamodet och har en förmåga att springa för fort. Så det jobbar jag med hela tiden.
Vilka egenskaper uppskattar du hos andra ledare?
Jag uppskattar en massa olika saker beroende på vilket ansvarsområde ledaren har. Att vara ledare innebär också att bygga på sina styrkor som person och ständigt försöka utvecklas. Men de generella egenskaperna jag uppskattar mest handlar om att ge sina medarbetare ansvar och förtroende och samtidigt vara närvarande.
Om du fick starta ett företag från grunden, inom vilket område skulle det i så fall vara?
Troligtvis inom idrottsvärlden.
Om du skulle byta bana, vad skulle du ägna dig åt då?
Jag är aktiv inom idrotten, med flera ideella uppdrag. Bland annat som ordförande i Svenska bågskytteförbundet, styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté och World Archery så det vore naturligt för mig är att byta till något inom idrotten.
Vad önskar du att människor sa om dig, den dag du väljer att kanske göra något annat?
Den dagen jag går i pension så hoppas jag att mina närmaste kollegor säger att det har varit roligt att ha jobbat med mig. Arbetsglädje är kittet på en arbetsplats, inte minst när det är utmanande.
Informella ledare uppstår av flera anledningar som ofta är mer dynamiska och subtila än de formella strukturer som finns inom organisationer. Människor söker naturligt efter individer som kan ge vägledning, stöd och inspiration i olika situationer. Informella ledare kan fylla detta behov genom att vara lyhörda, empatisk och tillgängliga för sina kollegor. De är ofta personer som har stort inflytande över sina kollegor, även om de inte har en formell ledarroll.
En klok ledare inser värdet av dessa informella ledare och arbetar för att inkludera dem i beslutsprocessen, men ibland kanske de inte vill det och har ett annat mål.
Som överordnad chef kan närvaron av informella ledare medföra vissa utmaningar och potentiella skador för verksamheten. De kan ibland skapa en parallell maktstruktur som undergräver den formella ledningen. Detta kan leda till förvirring, brist på enhetlighet och svårigheter att genomföra strategiska beslut. Om informella ledare har en egen agenda som inte är i linje med företagets mål, kan det skapa konflikter och splittringar inom teamet.
För den övergripande ledare kan det vara mycket svårt att hantera informella ledare utan att själva få kritik. Att försöka begränsa eller kontrollera en informell ledares inflytande kan uppfattas som att man kväver initiativ och kreativitet, vilket leder till direkt missnöje. Det kräver en känslig balansgång att erkänna och utnyttja de positiva aspekterna av informellt ledarskap samtidigt som man säkerställer att den formella strukturen och riktningen respekteras.
Det är ju inte så att alla informella ledare försöker genskjuta chefen och underminera besluten eller chefens trovärdighet, men ofta är det just de informella ledarna som ställer till det för den ansvarige chefen.
Många gånger upplever kanske chefer en rädsla för de informella ledarna. De har en tendens att skapa kontakter och få med sig folk och kanske i det sämsta av fall, manipulera eller rent av se till att den högste ledaren byts ut.
I vissa organisationer är detta ett mönster, som det av rädsla kanske inte kan sätt stopp för. Varför det är så är svårt att svara på, men det är också ett bevis på att högre ledare inte har det mod som krävs, eller att organisationen i stort inte vågar utmana dessa beteenden och då heller inte stöttar den övergripande chefen.
Men vad är det som gör att de behöver utöva sin makt på sidan av, istället för att samverka med chefen?
Det bästa är att fråga dem vad det är som gör att de väljer just att agera som de gör. Svaret kan ge helt andra ingångar än vad som kanske var chefens första tanke. Att tolka utan att fråga är alltid en dålig väg, det kan till och med stadfästa ett informellt ledarskap och stärka det ännu mer. Det finns alltid en anledning att någon vill driva en annan linje, skaffa sig en egen makt som de inte formellt har fått.
Det kan finnas en drivkraft hos informella ledare som på rätt sätt kan nyttjas till fördel för organisationen. Kanske missar man en mängd positiva saker som snabbt döms ut. Kanske har de dåliga erfarenheter av tidigare ledare och även de har fördomar kring ledarskapet hos andra.
Genom att engagera dem och ge dem en plattform för att uttrycka sina idéer, kan ledaren kanalisera deras inflytande på ett konstruktivt sätt. Om man inte får det gensvar man önskar, är det också ett bevis på att det finns en annan agenda.
Att lyssna på informella ledare är viktigt, men också att våga säga ifrån när det informella ledarskapet söndrar. Att våga ta i det informella ledarskapet och bringa det ut i ljuset är ett måste. De ledare som inte vågar det, riskerar att bli undergrävda och därmed har kanske delar av det informella ledarskapet lyckats.
Vågar du utmana de informella ledarna och din egen tveksamhet att agera?
Du har kanske inget val.
PotentialPodden™ har fått ytterligare över 1000 nya downloads!
Vi är glada och stolta att fler och fler lyssnar på vår podd!
Vi har fler spännande ledare i kommande avsnitt, bland andra: Victoria Strand, Henrik Sjolund, Lenita Ingelin och David Haak, med flera.
Följ gärna PotentialPodden™ på vår hemsida eller på LinkedIn.
Hosni Teque-Omeirat är tvåbarnsfar, intraprenör, flyktingbarn och börs-vd.
Han är civilekonom med faiblesse för att bygga upp, bygga om och biffa till organisationer som har gått vilse.
Han älskar att förändra och förbättra samt går igång på “omöjliga” utmaningar. Får saker att hända men känner sig alltid otillräcklig och är övertygad om att meningen med livet är att ge utan att förvänta sig någonting tillbaka.
LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap.
NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom följande branscher: Försäkringsbranschen, Energibranschen, IT-branschen.
VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. HÄR kan du bland annat se Svensk Adressändring berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.
ANVÄNDBARA LÄNKAR
Aktuella event hittar du här
Läs våra senaste pressartiklar här
Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap
TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!
Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.
Följ oss gärna på våra sociala medier!