PotentialPro är vårt kostnadsfria frukostforum för dig som vill utvecklas som ledare och chef och som vill fördjupa dina insikter och skaffa dig verktyg som fungerar i praktiken.
Efter önskemål har vi nu tagit fram ett digitalt tillfälle den 3 juni, kl 08:15 – 09:00 så att flera kan delta.
Det här får du med dig:Verktyg för att förstå och styra ditt teams handlingar för att nyttja er fulla potential.
Tillgång till relevant data och faktabaserade analyser som hjälper dig att minimera risker och maximera era resultat.
Hands-on erfarenhet av vår modell, med fokus på tre avgörande delar: problemlösning, värderingar och genomförande med rätt tempo och fokus.
En beprövad modell för att öka genomförandekraften – använd av över 400 organisationer.
Tid: 08:15-09:00
Plats: Digitalt via Teams
Vi kommer att fokusera på hur du maximerar genomförandekraften i ditt team och även diskutera hur du:
Carl Johan Bernadotte är ägare och vd för Humanit. Carl Johan har en lång bakgrund inom IT och konsulting med bolag som Lexicon IT konsult och Fujitsu Siemens.
Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till Humanit.
Resan började 2008 när vi hette Lexicon IT-konsult. Jag var Försäljningschef och blev även delägare inom ett år. 2010 köpte jag och dåvarande vd:n loss verksamheten från Lexicon AB som var huvudägare, där vi behöll varumärket Lexicon IT-konsult.
Det var de första stegen till att driva ett konsultbolag med humana värderingar och vi växte snabbt med verksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. 2017 beslutade vi att byta varumärket till något som speglade vårt väsen och därmed bytte vi till ”Human IT”.
2022 Såldes verksamheterna i Göteborg o Malmö till ATEA och jag tog över resterande verksamhet i Stockholm.
En ny era inleddes med nytt innehåll utifrån våra värderingar och utbud. Verksamheten växte med nya erbjudanden och vi kände att det var dags att åter utvärdera varumärket, utefter vad våra medarbetare och kunder sade till oss. Humanit är nu precis lanserat, med härlig feedback från marknaden.
Vad var det som fick dig in på ledarskapsspåret från början?
Det var nog min positiva syn på människan och den energi som skapas i mötet mellan oss människor. Vägen till ledare har inte varit rak, synen på sig själv är grunden till att utöva ett tryggt och bra ledarskap. Känner man inte sig själv ser jag inte hur man kan lära känna andra.
Vad är det mest givande med ledarskapet?
Att se andra människor utvecklas som personer och hur team kan göra det omöjliga möjligt!
Vad är utmärkande för just ditt ledarskap och hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
Min personlighet. Den feedback jag får är att jag är jag.
För mig är det viktigt att ha nära till humor och skratt, samtidigt som man måste tro på det man gör till 100% och visa uppskattning när andra lyckas utifrån satta mål och värderingar.
Vad gör du för att fylla på med energi och inspiration för egen del?
Att vara med mina medarbetare och få vara en del av det dagliga, ger mig energi och inspiration att utveckla verksamheten framåt. Jag har även en mental coach för att se och hantera sidor som kan utveckla mig som människa och ledare. Jag får också mycket energi av att vara ute i naturen och jobba praktiskt på gården där jag bor.
Inom vilka områden får ditt ledarskap bäst utrymme och kommer till sin rätt?
Det skall väl egentligen andra svara på, men det är att skapa en positiv och inkluderande arbetsmiljö. Psykologisk trygghet är viktigt för mig. I motgång är jag fortfarande den evige optimisten som tror på att framgång oftast föds i motgång.
Vad önskar du att ditt ledarskap ska bidra med och åstadkomma i stort?
Att människor vågar vara sig själva och känna tillit till vad de kan skapa i vår gemensamma verksamhet, där vi tillsammans arbetar som ett enda stort team.
Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
När jag själv tog över verksamheten i september 2022. Det var en turbulent tid med oväntade utmaningar och förändringar som fick hanteras på kort tid. Det jag lärde mig var att fokusera på det positiva och att inte tappa siktet på det nya Human IT jag ville skapa.
Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad tar du med dig som de viktigaste lärdomarna därifrån?
Oj det var en svår fråga. Det är olika personer, men min mentala coach är väl det senaste tillskottet. Där lär jag mig hur jag kan bli mitt bästa jag och hur jag skall utöva mitt coachande ledarskap.
Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du i backspegeln skulle haft nytta av idag?
Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Öppenhet, engagemang och tillsammans skapar vi framtiden.
Närvaro är mitt motto. Att driva kultur och värderingar är väldigt svårt att skapa enbart genom en skärm. Det är i mötet vi ledare skapar förutsättningar för människor att be om råd och hjälp.
Vad är viktiga delar för dig för att kunna vara den ledare du önskar vara?
Ärlighet, öppenhet och engagemang.
Vilka delar i ditt ledarskap önskar du utveckla framåt?
Närvaro i all ära men jag behöver också bli bättre på att hålla mig borta från det operativa och istället lägga mer tid på det strategiska satsningarna.
Om du fick välja en helt ny inriktning, vad skulle det i så fall vara?
Att skapa andra verksamheter med ”Humanit”- värderingar som grund. Det är ett område som behöver utforskas och utvecklas och det är något som verkligen behövs i dagens samhälle.
Hur önskar du att ditt ledarskap gjort skillnad för andra, den dag du kanske väljer att göra annat?
Jag vill känna att jag har hjälpt andra människor att utvecklas till trygga individer som har möjlighet att vara framtidens ledare.
I en organisation strävar många efter att hitta balansen mellan ambition och prestation. En chef som siktar mot stjärnorna och vill driva teamet framåt kan uppleva sig själv som en katalysator för förändring. Men vad händer när ambitionen överträffar prestationen, inte bara hos medarbetarna, utan även inom organisationen i stort?
En av de största utmaningarna är att en chef kan känna sig ensam i sitt driv. När en ledare arbetar sena kvällar, tar strategiska beslut och hela tiden tänker på hur verksamheten kan förbättras, menar hen kanske att det är naturligt att förvänta sig samma engagemang från sitt team. Men sanningen är att inte alla delar samma drivkraft. Alla är inte villiga att arbeta lika hårt.
För en ledare kan detta skapa frustration och en känsla av otillräcklighet. Att vilja se snabba resultat men möta motstånd i form av olika ambitionsnivåer kan leda till känslor av ensamhet och stress. Det är lätt hänt att chefer börjar ställa orimliga krav på sig själva och sin omgivning – och risken är då att det hela mynnar ut i minskad arbetsglädje eller frustration.
Det blir särskilt tydligt när chefer inte kan släppa taget. De försöker fylla luckorna mellan sin egen ambition och teamets prestation genom att göra ännu mer själva. Men detta är sällan hållbart, varken för individen eller för organisationen.
Obalansen kan påverka organisationskulturen. Medarbetarna kan börja känna sig pressade och undermotiverade, speciellt om de upplever att deras insatser aldrig är tillräckliga. Detta leder ofta till minskad lojalitet och i värsta fall hög personalomsättning. Dessutom kan det skapas en känsla av “vi mot dem” mellan ledning och team, vilket i slutändan skadar samarbetet.
Så vad gör man? Ska chefen dra ner på sin ambition för att möta sina medarbetare, eller ska man tydliggöra vilken ambition som krävs för att skapa balans?
Att sänka sin ambition verkar vara en dålig idé. Det är bättre att bygga en gemensam förståelse för ambition och prestation. Det handlar inte om att sänka sina förväntningar, utan att se hur man kan anpassa sina ambitioner till vad teamet kan och vill uppnå. Genom att involvera medarbetarna i målformuleringen skapas inte bara en starkare känsla av samhörighet, utan även en tydligare bild av vad som faktiskt är möjligt.
Samtidigt behöver ledare jobba med sitt eget välmående, att sätta gränser för sig själva och påminna sig om att långsiktiga framgångar ofta kräver tålamod och uthållighet.
Att ambitionen ibland överträffar prestationen är en naturlig del av ledarskapet. Det är ingen svaghet, utan en möjlighet att utvecklas.
Att göra avkall på driv och ambition är ingen smart väg.
Kanske är det klokt att omge sig med personer som har högre ambition än chefen själv.
Chefens roll blir då att våga göra just detta.
Vad är annars alternativet?
Är du redo att göra skillnad och utveckla ditt ledarskap?
Vi bjuder in dig till ett unikt forum för vd:ar där ledarskap får stå i centrum. Fokus är ledarskap på ett mer personligt plan där framstående företagsledare definierar sitt ledarskap med fokus på medvetenhet, långsiktighet och hållbarhet. Det är dessa ledare vi samlar för möten och samtal i CEO CONNECT.
Denna exklusiva samling har redan gjort ett starkt intryck på tidigare deltagare och är utformad för att ge dig insikter och utbyte som går bortom det traditionella.
Vi kommer även denna gång att krydda frågeställningarna med hjälp av vår panel med fokus på aktuella och kunskapsinriktade ämnen.
Är du vd för ett medelstort till stort företag och vill vara med på vårt nästa CEO Connect den 27 augusti 2025? Skicka gärna ett mejl till oss på info@performancepotential.se
Victoria Strand har lång erfarenhet av global affärsverksamhet och av att leda stora och små team över hela världen.
Efter många år i olika roller på Ericsson har Victoria ansvarat för ledarskap-talang-och organisationsutveckling på Stora Enso och därefter under de senaste tre åren varit vd för Stora Enso Skog AB, till alldeles nyligen.
“Att jobba med Victoria innebär att man får modet att våga satsa och “hoppa på djupt vatten” och nå resultat som man inte ens själv trodde var möjliga, samtidigt som man har roligt under tiden”.
LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap.
Illustratör Åsa Holmqvist
NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom följande branscher: Energi, Bank och Försäkring, IT samt Fordon.
VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept. HÄR kan du bland annat se Flying Tiger Copenhagen berätta om hur de använder ArbetsrelateratDNA™ i sin verksamhet.
ANVÄNDBARA LÄNKAR
Aktuella event hittar du här
Läs våra senaste pressartiklar här
Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap
TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!
Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.
Följ oss gärna på våra sociala medier!